Ce ascult

fausto-zonaro-cantaret-flaut-sufi

Nu neapărat doine

Dragos Serban

-

Și mi-am dat seama că nu am mai auzit pe nimeni fluierând.

muntele-kazbek

tavisupleba

Dragos Serban

-

lasă-mă, georgie, să zgârii cu unghiile pe stâncile tale până mi se vor umple palmele de sânge și inima de mulțumire

gustav-mahler

Azi ascult: Gustav Mahler – Simfonia nr. 1 în Re major

Dragos Serban

-

Simfonia nr. 1 în Re major a lui Gustav Mahler este, de fapt, un poem simfonic în patru părți, care înglobează motive folclorice, în special în partea a doua, unde se reia obsesiv o singură temă (un Ländler, dans popular austriac).

Zakaria Paliashvili

Zakaria Paliashvili – Daisi

Dragos Serban

-

Paliashvilli a compus opera Daisi într-unul din momentele de răscruce în istoria Georgiei: invazia rusă din 1921. Țara a fost transformată în republică sovietică pentru următorii 70 de ani.

Armen_Tigranian

Azi ascult: Armen Tigranian – Anoush

Dragos Serban

-

Anoush (Անուշ) este o operă în cinci acte compusă în 1912 pe baza poemului cu același nume al lui Hovhannes Tumanian (1892).

phillip-glass-akhnaten

Philip Glass – Akhnaten (operă în trei acte)

Dragos Serban

-

Akhnaten este o operă în trei acte scrisă de compozitorul american Phillip Glass în anul 1983. Conține pasaje în akkadiană (cea mai veche limbă semitică), în ebraică, în egipteană mijlocie, precum și engleză și germană.

Două doine contemporane

Dragos Serban

-

Una de sărăcie, alta de pușcărie. Sunt parte din studiul pe care l-am reluat despre evoluția folclorului și despre marginali.

Ciocârlia a cântat prima dată în stepă

Dragos Serban

-

Ajunsă celebră la noi după ce a fost inclusă de George Enescu în Rapsodia Română, Ciocârlia este la origine un dans tătăresc numit Tîm Tîm în care femeile imită mișcările păsării. De la tătari, melodia s-a răspândit în Balcani și estul Europei. Tîm Tîm este întâlnit și în folclorul uigur, azer sau bașkir. La dansuri, […]

cecenia

Malika (chechen song)

Dragos Serban

-

Ca vütu so bezamo, Xi’yza vo so daimna. Läarxha xho yolçe qaça Xhöca irsa vexiyla. Malika, xaza xetta bjärgašna, Duqa yeza xho dagna, Yolaxh s’oga, Malika. Malika, xaza xetta bjärgašna, Duqa yeza xho dagna, Yolaxh s’oga, Malika. Xho ca guš san daxna de, Xeta suna šaralla. Läarxha xho daimna, Xho txan kertaxh yexiyla. Malika, xaza […]

corul-cazacilor-din-kuban

Corul cazacilor din Kuban

Dragos Serban

-

Erau doi frați (Там шли два брата) Când eram la război (Когда мы были на войне)