Proza

edvard munch dragoste si durere

O inimă cu ochi

Dragos Serban

-

Ehe, dacă aș fi fost eu Furnea acum, nu aș mai fi scris nimic. Aș fi mâzgălit o inimă cu doi ochi curioși pe spatele unui pachet de Snagov și ți l-aș fi arătat zâmbind cu mândrie: uite ce am făcut!

rustaveli

Negustorul de mătăsuri. Negocierea

Dragos Serban

-

Nu sunt profet să știu asta, dar e limpede că așa cum e acum nu poate continua. Cum se va schimba? Asta nu mai știu. Dar dacă schimbarea vine, ține ochii înainte, nu înapoi. De dinapoi vii, nu acolo e răspunsul. Răspunsul e doar înainte.

seara-pe-karl-johan-edvard-munch

Negustorul de mătăsuri – capitolul 5. Boala

Dragos Serban

-

„Nu știu dacă ți-ai dat seama, dar prin mine se manifestă două feluri de puteri. Una luminată, Dumnezeu, și una întunecată”, i-a mărturisit într-o zi.

Fără vise

Dragos Serban

-

Doar tălpile zdrelite sunt dovada fugii. În rest, ceva mă ține aici. Durerile au dispărut. Vreau să mă trezesc. Viața fără vise e un vis.

Adler_Biserica_Fundenii_Doamnei

Secvențe

Dragos Serban

-

Vreo cincisprezece copii, încolonați câte doi, cu câte o lumânare în mâini, însoțiți de o supraveghetoare. S-au înșirat de-a lungul trotuarului, așteptând drepți, soldățește, învierea.

Huginn și Muninn

Dragos Serban

-

Nu voi putea fi cu adevărat întreg dacă nu îmi accept temerile.

urs metamorfoza

Metamorfoză

Dragos Serban

-

Acestea sunt lucruri știute; cunoașterea lor se petrece agale, în vreme ce sinele devine un animal taciturn, aparent greoi și ursuz, care evită omul.

edvard-munch-muncitori-in-zapada-1913

Amintiri

Dragos Serban

-

O viață muncitorească, unde hărnicia construcției permanente de amintiri înseamnă că ești prevăzător, că pui deoparte.

care-e-rostul-vietii

Oasele

Dragos Serban

-

Iată că lumea nu e strâmbă, și-au spus cei de demult, pentru că ea nu se sfârșește.

seara-pe-karl-johan-edvard-munch

Cubism

Dragos Serban

-

Familia, gospodăria, sănătatea. Devenirea. Toate sunt cuburi. Cărămizi din care s-au ridicat ei, așa cum se ridicaseră cei de dinaintea lor.

Vedere din Nalchik

Dragos Serban

-

Am înțeles eu atunci că fiecare stare își are locul ei. Confuzia, de pildă, locuiește într-un oraș în care nu se întâmplă nimic și fiecare știe ce are de făcut.

2mai-dragos-serban

Viețul șantierului meu

Dragos Serban

-

Pe atunci, voi fi înțeles că despre asta e vorba, despre un vapor. El va ieși în larg, meșterul se va duce la altă lucrare iar eu, gol ca un prunc, voi merge să dau noroc cu un pescar pe dig.