Antreprenor, caut ţară

| | Opinii

dragos-serban-maria-serbanAstăzi a circulat pe twitter următorul citat: “Frate, eu nu vreau sa plec din țară, dar nu vezi ca ăștia insistă!”

Pe undeva, omul are dreptate, deşi, pentru corectitudine, ar trebui să definim cine sunt ăştia. Ăştia din Guvern? Ăştia din Parlament? Ăsta de la Cotroceni? Toţi la un loc? Clasa politică? Noi, românii?

Este vina sistemului administrativ, corupt până în măduva oaselor? Este, oare, o vină colectivă, a tuturor cetăţenilor acestei ţări care au preferat să îşi ascundă capul în nisip precum struţii şi să ofteze conform clasicului Om trăi şi om vedea, nu e dracul atât de negru? Oare e vina lor, a cetăţenilor care în loc să citească analizele lui nenea Ilie Şerbănescu, au preferat să se uite la pozele din tabloide? Statisticile spun că majoritatea românilor asta au făcut. Au citit Libertatea, Click şi Cancan.

Astăzi, fiecare dă vina pe celălalt şi cel mai expus este guvernul Boc. Partidele de stânga, inclusiv liberalii, au declanşat o campanie de arătat cu degetul de pe urma căreia, însă, domnul preşedinte Victor Ponta se va alege doar cu o entorsă. Astăzi, când fermierii sunt cu tractoarele în Piaţa Victoriei chiar la ora la care scriu aceste rânduri, mă voi referi şi eu la agricultură. Victor Ponta a anunţat că vrea să dărâme acest guvern, prin depunerea unei moţiuni pe agricultură, dar ce a făcut PSD-ul anul trecut, când Ilie Sârbu era ministru al agriculturii?

Nu facem decât să pasăm vina şi, împreună cu ea, să pasăm şi responsabilităţile.

Eu nu dau vina pe nimeni şi nici nu încerc să caut vrăjitoare. Puţin îmi pasă că ne vom prăbuşi datorită lui Băsescu, Boc, Năstase, Vanghelie, Sorin Ovidiu Vântu sau Dan Voiculescu. Pentru mine, ca antreprenor, în momentul de faţă contează alte lucruri:

Pe termen scurt:

  • să îmi sting urgent datoriile către creditori
  • să îmi refac rezerva de lichidităţi
  • să reduc cheltuielile

Pe termen scurt şi mediu:

  • să îmi diversific domeniul de activitate
  • să îmi dezvolt o afacere în altă ţară

Şi vreau să vă ofer câteva explicaţii în privinţa ultimului punct. În momentul când corabia se scufundă, e bine să pleci de pe ea cât mai devreme şi să îl laşi pe Căpitan să rămână ultimul. După părerea mea, România este o corabie care se va scufunda în următoarele şase luni, hai maxim un an. Luaţi-o ca pe o intuiţie.

Nu am de gând să plec din ţară, din mai multe motive. Ţin prea mult la familie şi despărţirea este un sacrificiu pe care nu sunt dispus să îl fac. Însă, îmi este destul de uşor să mă mut, cu afacere cu tot, peste hotare. Este acelaşi lucru cu a emigra, pentru că toţi cei care pleacă să muncească în Spania, în Germania, în Italia, o fac dintr-un motiv simplu: acolo au o sursa de venit mai mare şi mai stabilă decât aici! Ei şi-au înlocuit, de fapt, sursa de venit de la fabrica din oraşul Icsulescu cu cea de la fabrica oraşului Icstenburg sau Icsulacion.

Eu pot să fac acelaşi lucru, fără a fi nevoit să emigrez fizic. Zis şi făcut, am început să adun informaţii, să învăţ, să dau telefoane. Sunt un antreprenor care îmi caut, în acest moment, o ţară de adopţie. Mailul de mai jos este real.

Ce faceti grasilor!

De data asta sa stiti ca va scriu in scop de afaceri, nu inainte de a va ura sanatate, toate cele bune, pace si fericire.

Fara vreo legatura cu politica fiscala a guvernului roman, de care sunt pe deplin multumit, mie mi-a venit un impuls de a deschide o mica afacere in alta tara si, in functie de rezultate, sa o inchid pe cea de aici.

Zis si facut. Am evitat sa apelez la consultanti offshore pentru ca eu nu vreau un offshore, vreau chiar sa functioneze si sa produca ceva, firma respectiva. Asa ca am inceput sa ma interesez despre ce si cum prin tarile din jur. Desi tari precum Bulgaria sau Ungaria suna tentant, ca sunt aproape, nu cunosc pe nimeni acolo asa ca tot ar trebui sa platesc pe altcineva.

Am gasit insa pe cineva in Austria care e dispus sa gazduiasca viitorul stabiliment, in sensul ca sa se ocupe de hartii, telefoane si de mersul la posta. Suna minunat, insa am si eu o problema cu increderea in oameni, ca pe doamna respectiva, o sasoaica emigrata de dinainte de 89, nu am vazut-o decat o data in viata. Si, prin urmare, am o strangere de inima sa ii las niste bani pe mana.

Asa ca m-am gandit la voi, sa va intreb cam cat ar costa in Elvetia deschiderea unei firme si daca stie Adriano pe cineva mai de incredere care se poate ocupa de toate hangarelele, contra-cost.

Si inca o rugaminte, tot la Adriano. Eu am gasit niste informatii pe net aici http://www.ch.ch/unternehmen/index.html?lang=en

dar nu am reusit sa gasesc si cifre. Poate stie el vreun site unde sa fie listate toate taxele si chestiile aferente pentru firmele din Elvetia, si cateva chestii legate de proceduri fiscale.

In rest, ne mai auzim la tilifoane!

Va pup pe toti, inclusiv pe saint-bernardul vostru!

Dragos

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.