IndAgra 2009 – multa tristete, pesimism si conjunctura nefavorabila

| | Opinii

Am fost la IndAgra Farm 2009. In fiecare an ma duc, este un eveniment “obligatoriu” pentru cei care lucreaza in agricultura, fie si oferind servicii adiacente, precum noi. Voi posta si o galerie de imagini, desigur. Insa altceva voiam sa subliniez.

Nu stiu daca neaparat din cauza codului galben anuntat de ANM, la Romexpo batea vantul a ingrijorare. Ea se putea citi mai ales pe fetele dealerilor de masini si utilaje agricole. Ca sa intelegeti de ce, voi reproduce un comentariu publicat pe recolta:

Daca mergi la banca si ceri un credit pentru agricultura, indiferent de suma,functionarii iti raspund printr-un zambet frumos si iti expun motivele refuzului elegant, cel mai tare fiind lipsa de credibilitate intr-o afacere de tip agricol. Dar, toata lumea spune ca agricultura ne va scoate din criza.

Sa fim bine intelesi. Intreaga Romanie este in criza economica si, mai nou, politica. Diferenta dintre agricultura si restul sectoarelor este una singura: agricultura era deja in criza, una proprie, romaneasca, peste care s-a suprapus valul international. Agricultura avea nevoie in primul rand de stabilitate, de o viziune pe termen lung si de strategie.

In acest context, insa, a venit demisia lui Ilie Sarbu – ministru al agriculturii din partea PSD – venirea lui Berceanu ca interimar. Acesta din urma a apucat sa tina o singura conferinta de presa, ca a si cazut Guvernul. Nu imi amintesc un alt interimat la fel de scurt ca cel de la Agricultura.

Cu jumatate de ora in urma fata de clipa in care scriu acum Traian Basescu a anuntat desemnarea lui Lucian Croitoru pentru postul de prim-ministru. Vom vedea ce va urma – in orice caz – prea curand nu vad instalat un ministru la agricultura. Surse citate de Curentul vehiculeaza un nume: Fernando Enciu, din partea PNL.

Si toate aceste lucruri se intampla exact in momentul in care agricultorii au nevoie de bani – motorina, seminte, lucrari – pentru campania agricola de toamna.

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.