Omul care nu spune nimic

| | Opinii

Despre Erwin Albu nu auzisem până să găsesc acest fluturaș.

fluturas-erwin-albu

Am înțeles că va candida la alegerile pentru Parlamentul European ca independent. Numaidecât am vrut să aflu mai multe informații despre cine este, ce își propune și ce promite să facă. Pentru că din fluturaș am aflat mai ales ce NU vrea să facă.

Bun, deci nu vrea exploatare auriferă la Roșia Montană, nu vrea exploatarea gazelor de șist, nu vrea defrișări, nu vrea organisme modificate genetic, nu vrea eutanasierea câinilor fără stăpân. În schimb, ca posibil viitor europarlamentar, vrea să protejeze bisericile fortificate din Ardeal, vrea o administrație publică transparentă și „întărirea conștiinței civice”. Dacă în cazul protejării bisericilor fortificate lucrurile par suficient de limpezi în privința modului în care s-ar putea realiza acest lucru, am fost curios să aflu despre celelalte două viziuni ale candidatului Erwin Albu: cum își (și îmi) propune el să întărească conștiința civică și să contribuie la creșterea transparenței în administrație.

Așa că am intrat pe erwinalbu.eu să aflu oarece.

Mă avânt cu speranță și dau click pe secțiunea proiecte. Aflu, aici, că ultimul său proiect a fost să meargă cu autostopul și cu bicicleta la Strasbourg. Zic bine, fie, hai să vedem ce e cu drumul ăsta și de ce l-a făcut.

Încă din primul paragraf sunt avertizat că „cu scuzele de rigoare, din motive de neîndemânare, a dispărut o parte din textul acestui articol. Va fi remediat în cel mai scurt timp posibil”. Mno, recunosc că deja mi-a dispărut și mie o parte din încrederea că acest candidat, cu o echipă neîndemânatică și depășită oarecum de proiecte simple precum publicarea unui articol pe site, ar putea să contribuie la creșterea transparenței în administrație și la întărirea conștiinței civice.

Recunosc că mă așteptam să găsesc aici ori proiecte de succes din cariera sa, ori proiecte pe care și le propune ca viitor europarlamentar.

Negăsind, am dat click pe cealaltă secțiune din site, „Ce vreau să fac”.

În plus față de informațiile din fluturaș, aici aflu că va milita în Parlamentul European pentru:

Răspândirea înţelegerii realităţii româneşti în cadrul comunităţii europene şi internaţionale
Simplificarea accesării şi utilizării fondurilor europene în România (şi oriunde în UE, în mod implicit) , ca acestea să devină accesibile tuturor cetăţenilor simpli conform nevoilor poporului român
Promovarea dezvoltării rurale a României în ceea ce priveşte micii fermieri şi sectorul IMM, sprijinirea agriculturii prietenoase cu mediul, utilizarea sustenabilă a resurselor naturale, promovarea patrimoniului natural şi istoric şi, prin urmare, a turismului
Evidenţierea necesităţilor din sectorul educaţional şi sectorul sănătăţii din România
Recunoaşterea nevoilor pentru un trai mai bun ale poporului român în politicile internaţionale şi europene
Promovarea politicilor care dezvoltă activităţi economice durabile în România cu obiectivul clar de a permite românilor să trăiască în propria lor ţară
Evidenţierea aspectelor interne de guvernare naţională şi administrare locală care inhibă dezvoltarea economică şi socială a ţării şi obţinerea de asistenţă tehnică în eliminarea acestor blocaje de la partenerii României din Uniunea Europeană
Promovarea acţiunilor care îmbunătăţesc funcţionalitatea României ca o democraţie care consolidează libertăţile tuturor cetăţenilor ei

Lucruri mari, teme generale, așa cum mai citisem la Nicușor Dan în 2012.

Patronqmoba

Am remarcat în pagină trei chestiuni care mă interesează în mod special. Își propune să „stop înstrăinării pământului românesc”, „salvarea satelor româneşti şi a gospodăriilor țărănești” și „economia civică”.

Lui Nicușor Dan îi trimisesem în 2012 un email cu o întrebare tehnică legată de piețele agroalimentare. Nu mi-a răspuns nici până azi. Ori era foarte ocupat, ori întrebarea mea fusese prea tehnică. Poate o să îl întreb și pe Erwin Albu.

Altfel, din secțiunea „Comunicate de presă” am mai aflat câte ceva despre candidatura sa la europarlamentare.

„Aşadar, dacă nu putem schimba peste noapte sistemul, trebuie să-l penetrăm, să-l batem cu propriile arme şi să avem noi înşine decidenţii noştri, din rândul cetăţenilor, nu ai păpuşarilor din partidele actuale”, motivează Erwin demersul său.

În plus, Erwin Albu își asumă „obligaţia de a părăsi Parlamentul European în orice moment, dacă în urma unor derapaje de orice fel de la cauză, acest lucru este constatat şi cerut de către Nicuşor Dan, Willy Schuster sau grupul recunoscut al campaniei Salvaţi Roşia Montană”.

Cum ar veni, aceștia sunt grupul de vigilantes (gruzinii numesc asta patroni, cu accent pe i), adică stăpânii, oamenii care veghează asupra integrității și activității sale.

Și totuși, ce își propune omul ăsta să facă, de ce candidează? Doar din plăcerea de a „penetra sistemul”? Va vorbi în Parlamentul European despre ce? Despre #unițisalvăm, despre concepte definite fluid și pe alocuri pretențios, precum „economia civică”, „salvarea satului românesc”, „recunoaşterea nevoilor pentru un trai mai bun ale poporului român”? CUM se va realiza asta, prin ce mijloace?

Și eu de ce ar trebui să îl votez, doar ca să „dau o palmă sistemului”?

În loc de concluzie

E limpede că venind din zona protestatară în mesajul său găsesc mai mult proteste și mai puțin propuneri. Atunci când ele există, propunerile sunt ubicue, le regăsim în toate mesajele politicienilor, nu e unul care să nu discute despre economie durabilă, dezvoltarea satelor, salvarea mediului. Programele lor se opresc, însă, aici. La cuvinte pompoase. Sau, și mai grav, dacă nu se opresc aici și într-adevăr există niște strategii, ele nu sunt publice.

Probabil că dacă aș candida și pe pagina asta, dragos-serban.ro, aș scrie sus că principalul meu obiectiv va fi salvarea delfinilor din Marea Neagră, o parte din cei ce intră aici și-ar declara susținerea. Ar face-o fără să se întrebe și să mă întrebe cum vreau eu să salvez delfinii din Marea Neagră. Astea ar fi detalii.

ÎNSĂ! Dacă aș candida și obiectivul meu ar fi salvarea delfinilor, pagina mea ar arăta astfel:

Ce vreau?

Să salvez delfinii din Marea Neagră.

Cum vreau să fac asta?

1. În cazul în care ajung în Parlamentul European ca independent, vreau să propun un proiect legislativ pe care deja îl am creionat și vi-l ofer să îl răsfoiți (link-către-un-pdf) și, de asemenea, foarte important, să vă spuneți părerea și să contribuiți la conținutul său.

2. Cu ajutorul contribuțiilor voastre, ale susținătorilor, vreau să construiesc o pagină (Erwin Albu ar numi-o „platformă online”) dedicată salvării delfinilor din Marea Neagră. Îmi propun ca aceasta să devină o comunitate, centrul online al unui grup (lobby) dedicat atingerii obiectivului nostru – salvarea delfinilor. Toate cheltuielile cu realizarea și administrarea paginii vor fi transparente.

3. ….

De ce vreau să fac asta?

Delfinii din Marea Neagră trebuie salvați pentru că:

– sunt o verigă cheie din ecosistem, iată ce riscăm dacă numărul lor va scădea foarte mult
– pot deveni sursă de venit, prin lansarea unor programe de turism tematic pe coastele românești ale Mării Negre, prin croaziere cu ambarcațiuni dotate pentru wildlife watching (și aici link către un document care va conține modelul islandez la capitolul „bune practici”)
– este o temă de interes european, nu doar regional, în concordanță cu valorile europene, iar asta justifică prezența mea în Parlamentul European

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.