Cui se adresează Nicuşor Dan şi ce înseamnă, de fapt, schimbarea
Tema centrală a campaniei lui Nicuşor Dan este schimbarea. Există o serie de asemănări fine cu elemente din campania electorală a lui Obama (inclusiv imagistic!), cel care era perceput la acea dată tot ca un challenger.
Nicuşor Dan se poziţionează ca un om care nu are nimic de pierdut, ca un om venit din afara jocurilor murdare ale politicii şi ale politicienilor pe care îi ostracizează la fiecare discurs.
Are imaginea unui om căruia îi pasă de patrimoniu şi de oameni, punând accent pe calitatea vieţii. Promite mişcare, aer curat, vrea să aducă tinereţea şi inovaţia în centrul Bucureştiului, atât metaforic cât şi concret, prin crearea unei axe de-a lungul Dâmboviţei dedicate acestui scop. Nu îmi este clar cum va realiza asta, dar na, intenţia contează!
Dambovita, axa creativa a orasului: concentrarea firmelor de tehnologie, IT si industrii creative, in coabitare cu universitatile si campusurile universitare, de-a lungul Dambovitei. Definirea Bucurestiului ca centru regional in tehnologie, IT si industrii creative.
Să revin la întrebarea din titlu.
E limpede că publicul „lu domnu Dan” Diaconescu nu are nici în clin nici în mânecă nici cu salvarea patrimoniului, nici cu axa creativă a oraşului. Nicuşor Dan le vorbeşte intelectualilor şi pseudo-intelectualilor, studenţilor, tinerilor atraşi de social-liberalism. Promite echitate, dreptate socială, vrea să ia de la bogaţi şi să dea la săraci.
Rascumpararea de catre Primarie a pietelor agroalimentare cedate; preturi accesibile pentru inchirierea tarabelor
Obligarea dezvoltatorilor de noi complexe rezidentiale la un procent de locuite „sociale”, cu pret accesibil
Spatii gratuite pentru startup’uri
Dacă ar fi fost bucureştean, Fidel Castro ar fi aprobat acest program.
Din societatea civilă, pentru societatea civilă
Venind din rândul unui ONG, Nicuşor Dan promite:
Implicarea ONG-urilor de profil in realizarea proiectelor de protectie sociala.
Controlul total al ONG-urilor de protectie a animalelor asupra activitatii adaposturilor de caini comunitari.
Organizatii non-guvernamentale s-au aratat capabile sa impulsioneze viata sociala in anumite cartiere, Primaria trebuie sa incurajeze prin alocari de fonduri transparente astfel de initiative.
Aici vreau să vă opriţi puţin şi să răspundeţi în gând la două întrebări:
1. Există corupţie în cadrul politicienilor care gestionează fonduri?
2. Există corupţie în cadrul ONG-urilor care gestionează fonduri?
Pentru că, de fapt, asta este ideea. Aici se rezumă alegerea şi schimbarea. Avem un sistem corupt şi erodat, reprezentat de politicieni combinaţi cu afacerişti. Vrem (noi, Nicuşor Dan) să îl înlocuim cu un alt sistem, care va fi reprezentat de ONG-uri combinate cu afacerişti.
Nu schimbăm un om cu altul, schimbăm un sistem cu altul. Va fi acest sistem mai bun?
Aici, fiecare judecă pentru el. Având experienţă atât în business cât şi în unele ONG-uri, eu mi-am răspuns singur la întrebări pe baza celor observate de mine. Nu vă spun care a fost acel răspuns, pentru că nu doresc să vă influenţez.
Gândiţi şi apoi votaţi aşa cum credeţi de cuviinţă.
p.s. voi mai scrie despre Nicuşor Dan în zilele următoare