De ce plec singur
Câteodată e greu. Dar nu se poate altfel.
Cerem foarte mult, dar ne îndepărtăm cu timpul de cel care oferă. Ceea ce la început părea încununarea unui efort substanțial, sfârșește prin a se bagateliza și a se transforma din extra-beneficiu în pretenție sine qua non a celor oferite de tine.
Un „ah, ai reușit și asta, ce bine îmi pare! Ți-o fi fost greu…” se transformă peste noapte în „cum, doar atât?”.
Pretențiile cresc, la fel și intransigența, iar înțelegerea scade.
Sunt două categorii de oameni care cer fără să ofere ceva în schimb: cei nesimțiți, care o fac cu bonton, și ceilalți, jenați, închistați, îngrijorați. Aceștia din urmă sfârșesc prin a deveni agresivi, pentru a-și înfrânge propria neputință. Câinii de talie mică sunt mult mai guralivi decât ciobăneștii, pentru că le e frică. Unii chiar îți capsează cu dinții lor micuți manșeta pantalonilor. În această situație, întotdeauna am preferat nesimțiții. Pe ei poți să îi ocolești.
De aceea hotărâsem, atunci, să plec. Fără să mă gândesc la ai mei, așa cum probabil nici ei nu se mai gândeau la mine ca la al lor. Pentru că al meu implică un dram de afecțiune, în lipsa acelui dram rămâne doar proprietatea. Proprietatea omului asupra omului.
Când tot ce faci este să ceri iar atunci când nu primești acuzi, ești proprietar. Nu mai ești tată, fiu, soț sau nepot, nu mai ai nicio calitate în acea familie în afara celei de a fi sclav. O mașinărie destinată muncii și producției, la cele mai înalte standarde. Care cresc, așa cum spuneam.
Iar dacă, uneori, mașinăria amintește despre drepturi și cere compasiune și dramul acela de afecțiune, îi altoim una peste bot, dacă suntem în stare. Dacă nu, ne supărăm, lăsăm în jos colțurile gurii și îl apucăm de manșeta pantalonilor cu dinții noștri mici, lătrând furios.
Iată, dragul meu, de aceea plec singur. Chiar dacă îmi este greu.
David
negustorul de mătăsuri – cap. 4 (fragment)
foto: Gregorio Fuentes, http://cruisingoutpost.com