Cele mai frumoase flori de primăvară din grădina mea

| |

Am alcătuit un top al celor mai frumoase flori de primăvară care înfloresc an de an în grădina mea.

Printre primele care apar sunt viorelele, florile spânzului și ale brândușelor (crocus), ele dau de cele mai multe startul înfloririi în grădina mea.

flori-primavara-viorele viorele-dragos-serban

flori-frumoase-primavara-brandusa-crocus

În luna aprilie înflorește saschiul – Vinca minor.

copyleft-saschiu-dragos-serban

Spre sfârșitul lui aprilie înfloresc bănuții. Preferă locurile însorite, dar cresc bine și în condiții de umbră parțială.

flori-frumoase-primavara-banuti

Bineînțeles, din top nu ar putea lipsi narcisele si lalelele! Am de mai multe feluri, multe varietăți, dar preferatele mele sunt acestea, care sunt și cele mai „bătrâne” narcise din grădină. Le știu acolo de când eram copil și înfloresc singure an de an, fără să le scot bulbii. Bulbii de lalele îi scot în fiecare an și îi replantez toamna.

cele-mai-frumoase-flori-primavara-narcise

Zambilele apar ceva mai devreme decât narcisele.

flori-primavara-zambile

flori-primavara-zambile-mov

flori-primavara-zambile-roz

Din brebenei îmi place să fac decorațiuni care rezistă în casă câteva săptămâni, precum acest „cuib” în miniatură realizat din coaja unui ou, cetină uscată și brebenei.

flori-frumoase-primavara-brebenei

Tot spre sfârșitul lunii aprilie înflorește și asmățuiul (hasmațuchi). Are flori mici, albe, insignifiante. Nu îl las să înflorească pe tot, decât câteva tufe de la care culeg apoi semințele. Pe restul îl culeg când e mai tânăr și îl folosesc în salată în loc de pătrunjel. Are aromă puternică și gust de anason.

flori-frumoase-asmatui-verde

Tot luna aprilie este cea care înfloresc lăcrămioarele. Dacă nu le stăpânești, au tendința de a deveni invazive. La mine s-au întins alcătuind un covor verde pe câțiva metri pătrați.

flori-frumoase-primavara-lacramioare

Alături de lăcrămioare cresc foarte bine panseluțele, dar trebuie să am grijă să nu fie sufocate.

flori-frumoase-panselute

Violetele parfumate înfloresc mai devreme și preferă locurile adăpostite de la baza unui perete sau a unei pietre. Sunt ideale pentru stâncării.

frumoase-flori-violete-viola-odorata

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.