Flori de primăvară: violete, brebenei, brândușe – imagini

| | Gradina mea

floare-crocus-brandusa

crocus-brandusa-primavara-flori Cele mai frumoase flori din grădina mea au înflorit deja. Brebenei, violete, brândușe, spânz.

Brândușe (Crocus sp.)

Brândușele de primăvară sunt plante cultivate bulboase din genul Crocus care înfloresc primăvara, în martie – aprilie. Florile brândușelor au nuanțe de violet, galben sau portocaliu, în funcție de specie și varietate.

Cele mai întâlnite specii de brândușe de primăvară sunt Crocus chrysanthus, Crocus flavus, Crocus sieberi, Crocus speciosus.

Brândușele se înmulțesc ușor prin separarea bulbilor. În jurul bulbului principal se formează bulbili care se separă la începutul verii. Se păstrează până toamna în hârtie, într-un loc răcoros și uscat.

Se plantează în grădină toamna, în luna octombrie, și brândușele vor înflori din nou în anul următor.

flori-primavara-brandusa-crocus-dragos-serban

Violete (Viola sp.)

Violetele sunt flori rustice de primăvară, cu flori mici, de culoare violet și un parfum suav caracteristic. Sunt versatile, invazive, înfloresc în orice condiții și sunt deosebit de rezistente. În anumiți ani cu toamne lungi înfloresc chiar și la începutul lunii decembrie.

În flora din România există mai multe specii, din care cea mai cunoscută este Viola odorata.

Alte specii de violete sunt Viola mirabilis, Viola bachiana, Viola suavis, Viola hirta, viola alba, viola silvestris.

Sunt plante perene, înmulțindu-se cu ajutorul unui rizom subteran lung de câțiva centimetri.

Violetele înfloresc în martie – aprilie. Au proprietăți medicinale. Infuzia din flori de violete se folosește ca tratament în diferite afecțiuni pulmonare.

Infuzia de frunze și flori de violete are și efect calmant și sedativ. Din flori se mai poate prepara și un sirop foarte aromat. Acesta poate fi utilizat în bucătărie pentru aromatizarea unor preparate.

flori-primavara-violete-viola-odorata-dragos-serban

Brebenei (Corydalis sp.)

Brebeneii sunt flori de primăvară, plante ierboase care înfloresc la începutul lunii aprilie. Cele mai întâlnite specii de brebenei sunt Corydalis bulbosa (specia cea mai răspândită în pădurile de câmpie din România, cu flori albe, roz sau lila), Corydalis solida și Corydalis marschalliana (brebenel cu flori de culoare galbenă).

Brebenelul atinge cel mult 15-20 de centimetri.

brebenel-flori-primavara

floare-brebenei-flori-primavara floare-brebenel-roz

flori-primavara-top-cele-mai-frumoase

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.