Flori albastre în luna aprilie: Saschiul, vinca minor

| |

Una din cele mai frumoase plante cu flori albastre care înflorește în luna aprilie este Vinca minor, saschiul, plantă întâlnită în pădurile de foioase din țară.

Vinca minor este o plantă perenă, cu tulpină târâtoare, invazivă, cu frunze ovale, lucioase, de culoare verde persistentă pe timpul iernii.

Sacshiul (Vinca minor) preferă locurile umbroase, unde formează pâlcuri compacte. Este o plantă medicinală utilizată (cu precauție) pentru scăderea tensiunii. Are efect sedativ.

Florile de culoare albastră apar în aprilie și mai, la subsuoara frunzelor așezate opus pe tulpinile aeriene lungi de 20-25 cm. Florile sunt dispuse pe codițe lungi, au câte 5 petale unite la bază.

Tulpina de Vinca minor. Planta are o tulpină târâtoare, aproximativ de un metru, care se întinde pe sol lignificată și din care se formează rădăcini la nivelul nodurilor intertulpinale (marcotaj natural). Tot aici se dezvoltă tulpini aeriene, drepte și lungi așa cum spuneam de 20-25 centimetri, care pe măsură ce se dezvoltă se apleacă pe sol și devin la rândul lor târâtoare.

Frunzele de Vinca minor sunt lucioase (a nu se confunda cu Vinca herbacea, care are frunze ciliate), de culoare verde închis pe fața superioară și o nuanță mai deschisă pe cea inferioară. În vârful tulpinii se găsesc patru frunze dispuse în verticil.

Saschiul, utilizări medicinale

Planta se recoltează în perioada înfloririi, când conține cele mai multe principii active. Vinca minor se recoltează pe vreme însorită, doar partea superioară (tulpini cu frunze și flori).

Adrian Vasilca – Mozăceni menționează:

Saschiul are efecte vulnerare, antihemoragice, astringente. Se folosește sub formă de:

Infuzie 20 g la un litru de apă clocotită – se pun comprese sau se fac spălături, ca vulnerar și antihemoragic în caz de ulcere cronice, sângerânde, ulcerații, plăgi, contuzii ori se fac spălături în tratamentul leucoreei.

Decoct 50 g la litru – se fierbe 5-10 minute. Se beau 2-3 căni pe zi, în tratarea leucoreei ori se fac loționări în plăgile recente, în echimoze, pentru efectul antihemoragic.

Cataplasme cu plantă verde zdrobită, care se aplică pe echimoze și contuzii.

(Adrian Vasilca-Mozăceni, Fitoterapie, 2002)

Alți autori menționează efectele sedative și hipotensive ale plantei.

Poze Vinca minor, flori albastre, primăvară, 1 aprilie 2014, pădurea Andronache, județul Ilfov

copyleft-saschiu-dragos-serban

Această imagine este copyleft – click pe poză, puteți să o copiați, distribuiți și să o modificați în orice condiții

Alte poze cu Vinca minor (saschiu)

flori-albastre-de-primavara-dragos-serban

flori-albastre-saschiu-dragos-serban

flori-albastre-vinca-minor-dragos-serban

flori-primavara-albastre-aprilie-vinca-minor-dragos-serban

flori-primavara-albastre-saschiu

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.