A mai cazut o stea

| | Opinii

Este a treia stea cazatoare despre care aflu. Majoritatea stiu de cazul Ralucai Stroescu, fata care s-a stins din pricina epuizarii si suprasolicitarii. Cu alte cuvinte, de prea multa munca si oboseala.

Am cunoscut si eu un astfel de om, T.M. – fosta mea sefa. S-a prapadit din pricina unor pastile de cofeina – se grabea se termine niste dosare SAPARD. Din respect pentru familia ei, nu ii voi pomeni numele, pot sa va zic doar ca avea aproape aceeasi varsta ca Raluca si a lasat in urma doi copii.

Astazi am inlemnit afland ca Alexandru Miristea, director de distributie la Realitatea, s-a dus intr-o lume mai buna, dimineata in timp ce mergea la birou. A murit in masina din pricina unui stop cardio-respirator. Alexandru avea 33 de ani.

Cei trei au fost profesionisti remarcabili, despre unul stiu din experienta, iar despre ceilalti doi am aflat din opiniile celor care le-au fost colegi. Toti trei au lucrat in firme importante, in corporatii, cum mai sunt ele numite. Cei care sunt sau au trecut printr-un astfel de post stiu ce inseamna asta: termene limite, volum mare de munca, proiecte care te solicita, care iti pun mintea la contributie.

Am stat trei ani intr-o corporatie si imi amintesc, cel mai bine, ritmul acela nebun, care te cuprindea, te invaluia intr-un iures si nu iti mai dadea drumul. Se incolacea in jurul tau si devenea parte din tine, telefonul devenea o extensie a sinelui iar cazurile rare in care ramaneai fara baterie erau insotite de panica: OMG! are cineva un incarcator??

Am plecat sa fac si altceva, si am reusit. Am o afacere de familie, nu mai am sefi, echipe, birou, deplasarile lungi au ramas o amintire, dar ritmul a devenit iarasi acelasi. Chiar daca mai uit telefonul fara baterie, muncesc cel putin la fel de mult.

Stirea trista de astazi este pentru mine un semnal de alarma. Am 31 de ani si ma regasesc ca personaj. Sunt obosit in mine, chiar daca nu arat asta. M-am lasat de fumat, de alcool, nu mai beau cofeina decat rar, incerc sa mananc cat de bine pot… dar nimic nu poate compensa timpul liber despre care vorbeam aici. Nimic nu poate compensa somnul pierdut.

Eu nu imi permit sa mor. Atata timp cat cineva depinde de mine, asta nu este o alternativa.

In acest caz, imi voi revizui cu mare atentie programul in seara asta. Voi dezamagi cativa clienti si imi cer iertare pentru asta. dar tocmai mi-am dat seama ca nu ei sunt stapanii mei. Si nici banii.

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.