Luni, 28 septembrie – Yom Kippur. Sarbatori pe care nu le meritam.

| | Opinii

Luni, 28 septembrie, evreii sarbatoresc Yom Kippur. Yom Kippur este cea mai sfanta zi la evrei.

Sarbatoresc nu e cea mai fericita exprimare, pentru ca Yom Kippur este o zi petrecuta in post si rugaciune, nu prilej de veselie. In romaneste, Yom Kippur s-ar traduce prin Ziua Ispasirii Pacatelor. De Yom Kippur ii ceri iertare lui Dumnezeu, nu mananci, nu bei, te abtii de la cele lumesti.

Este ceea ce am incercat sa fac si eu, timp de o luna, in sarbatoarea Ramadanului. De la rasarit pana la apusul soarelui nu am mancat si nu am baut apa. Nu mi-a iesit decat partial, am tinut postul doar doua saptamani si m-a intristat o descoperire sumbra: este din ce in ce mai greu sa iesi din cotidian si sa ramai suspendat undeva deasupra timpului tau. Personal, am realizat ca nimicul (nimicurile) imi ocupa prea mult timp din viata.

In Israel, de Yom Kippur este socotit nepoliticos sa mananci in public, pentru ca ii deranjezi (sa nu zic ii imbolnavesti de ulcer) pe cei infometati. La noi, nu e nicio problema daca te stergi la gura de mujdei intr-un salon de spital, sectia pediatrie. I s-a intamplat fiului meu sa observe asta, in timp ce el tinea un regim strict.

Sunt atat de pesimist azi incat imi vine sa spun ca exista pe lumea asta sarbatori pe care noi, ca natie, nu le meritam. Si va spune asta un nationalist convins, stiu ca pare o contradictie. Chiar iubesc tara asta, asa dezgolita in noroi, cum se afla ea acum, ca o curva beata.

Din pacate, tara este reprezentata prin oamenii din ea, boborul, nu doar prin cultura, istorie, peisaj sau traditii. Iar oamenii astia se prostesc pe zi ce trece, imi este din ce in ce mai greu sa observ frumosul din ei. Devin un amalgam grotesc, precum mutantii imaginati de Norman Spinrad.

In seara asta, mi-ar fi placut sa ma nasc vanzator de legume, intr-o piata din Afganistan.

sursa foto: Kabul Press

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător. Îndrăgostit de popoarele din jurul Mării Negre și din Asia Centrală.