Voci de aur: Hamlet Gonashvili şi Dona Dumitru Siminică

| | Ce ascult

hamlet-gonashvili-dona-dumitru-siminica

Hamlet Gonashvili (ჰამლეტ გონაშვილი) s-a născut în Argveti, în estul Georgiei, în 1928. Este considerat „vocea Georgiei”, el interpretând mai ales melodii populare din regiunile Kartli şi Kakheti.

Dona Dumitru Simincă s-a născut la Târgovişte, în 1926. Născut într-o familie de lăutari, a învăţat zidăria dar şi cântatul de la vioară. În 1950 deja ajunsese şef de şantier. Doi ani mai târziu, începe să cânte cu propriul taraf. A cântat melodii lăutăreşti şi ţigăneşti. Doar el şi Fănică Chioru Vişan au fost singurii interpreţi care au înregistrat oficial, în perioada comunistă, melodii cântate în ţigăneşte.

Cântecele georgiene din Kakheti sunt caracterizate prin prezenţa a una sau două voci principale, acompaniate de un cor bărbătesc.

Siminică a cântat mai ales cântece de pahar, de jale sau romanţe. Taraful său avea în componenţă, în 1962, pe Marin Marangros, fraţii Bebe, Costică Şerban şi Grigore Ciuciuc.

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător. Îndrăgostit de popoarele din jurul Mării Negre și din Asia Centrală.