Vasile Ernu crede că cerșetorii fac „muncă marginală”
Astăzi săracul, cerşetorul, şomerul, pensionarul etc sînt priviţi ca o plagă a societăţii şi sînt marginalizaţi şi reprimaţi prin diverse mijloace. Cauzele acestor fenomene nu sînt căutate undeva în zonele sociale, a inegalităţilor, a lipsei de şanse etc. Aceste categorii sociale defavorizate, ne vor explica „elitele” noastre, sînt aşa pentru că ei sînt leneşi, lipsiţi de iniţiativă, beţivi, necivilizaţi etc. Acest tip de fascism social şi economic este tot mai des întîlnit şi capătă proporţii îngrijorătoare. Iar acum cînd în toată Europa accesul la job a devenit un lux, viitorul arată foarte sumbru.
(…)
Pentru că ce este în esenţă cerşetoria dacă nu ultimul, sau poate singurul mecanism economic prin care omul exclus din cîmpul social şi economic mai poate presta o formă de muncă ultramarginală. Vasile Ernu (sursă)
Ați înțeles viziunea lui Vasile Ernu? El crede că rețelele bine organizate de cerșetorie s-au născut din pricina „fascizmului” și a „inegalității de șanse”.
Nu știu dacă scriitorul este familiar cu ceea ce înseamnă cerșetoria reală. Nu știu dacă realizează că nu împotriva săracului este îndreptată campania Poliției, ci împotriva agresivității celor care privesc cerșetoria ca pe o meserie. Nu, nu este o meserie.