Ultimele 24 de ore ale unui condamnat la moarte: visez ca să nu înnebunesc

| | Opinii

Am urmărit un documentar despre câţiva condamnaţi la moarte în Texas.

Unul dintre ei povestea că atunci când ajunsese în puşcărie după condamnare habar nu avea că scaunul electric fusese înlocuit cu injecţia letală şi primele zile în celulă şi le petrecuse terorizat de gândul că va muri prăjit şi cu ochii scoşi din orbite. De abia apoi i s-a povestit ce presupune injecţia letală.

Mi-a rămas în minte povestea lui Willie Earl Pondexter, executat în 2009. A fost condamnat în 93 pentru crimă, deci a făcut 16 ani de puşcărie până fie executat. Ca să nu îmi pierd minţile – zicea el cu puţin timp înainte să moară – visez cu ochii deschişi, visez toată ziua şi toată noaptea.

Îmi închipui, zicea, îmi închipui că sunt la ferma bunicului meu şi am grijă de animale, că asta sunt de fapt, a country boy. Dacă mă vor executa, mă voi închide în mine înainte şi nu voi şti ce se întâmplă, eu voi fi acolo la fermă de fapt.

Acelaşi lucru citisem mai demult în romanul autobiografic al lui Henri Charrière, Papillon. Fostul interlop parizian, aflat mai mulţi ani la izolare, visa ca să nu înnebunească. Trecea din realitate în imaginaţie.

Unii visează. Cei mai cultivaţi îşi exprimă visarea prin artă. Aşa s-au născut mii de poezii în puşcăriile comuniste. Alţii ajung cu visarea până la Dumnezeu, precum Nicolae Steinhardt. Dar totul pleacă de acolo, de la vis. Indiferent cine eşti, ce ai făcut, atunci când universul fizic ţi se îngustează, cel interior ţi se deschide.

Un criminal, Willie Earl Pondexter.
Un nevinovat condamnat pentru crimă, Henri Charrière.
Un nevinovat condamnat pentru convingerile lui, Nicolae Steinhardt.

E o chestie foarte puternică visarea asta. Ar trebui să o învăţ mai bine, nu se ştie când e nevoie de ea.

P.S. Dacă vi se pare o enormitate faptul că l-am pus mai jos pe Steinhardt alături de un criminal, amintiţi-vă că şi Iisus a stat la un moment dat între doi bandiţi.

earl pondexter
Willie Earl Pondexter

henri-charriere
Henri Charrière

nicolae-steinhardt
Nicolae Steinhardt

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.