Twitter, acest mangealâc al internetului

| | Opinii

La inceput, l-am privit grijuliu, chiar temator. Mi-am facut cont fiind sigur ca il voi abandona apoi. Eram sigur ca este o unealta care functioneaza doar pentru limba engleza si doar pentru a impartasi literalmente ce face utilizatorul in secunda respectiva.

Da, e vorba de twitter si primul meu “ciripit” a venit natural si simplu:

I’m writing

Asta se intampla pe 28 martie 2009, cu sapte luni in urma. Am invatat multe de atunci si sunt convins ca twitter este o unealta foarte puternica, daca ajunge sa fie folosita conform instructiunilor. Ce face de fapt?

Pai, e ca si cand te-ar arunca cineva pe stadion si ti-ar oferi un taburet, sa te sui pe el si sa spui ce ai de spus. Twitter iti ofera taburetul si tribunele pline. Mai departe, daca oamenii te asculta sau nu, depinde doar de tine, de ceea ce le spui.

Twitter poate fi folosit pentru o groaza de scopuri. De la relatii intime pana la afaceri internationale. Eu l-am folosit pentru a comunica si pentru a ma “imprieteni” cu oameni din industria mea. Posibili clienti, parteneri sau furnizori de servicii. Astazi mi-am dat seama ca am reusit, in momentul in care o agentie internationala de presa (reuters) a folosit un cont de twitter ca sa imi solicite informatii legate de domeniul meu de activitate.

Vi se pare mult ca in sapte luni sa ajung aici?

Adevarul este ca nu e nici mult, dar nici putin, socotind investitia si efortul depus. Efort?! Ei da, intretinerea unui cont de twitter poate deveni solicitanta. Nu este nevoie de investitii in bani – desi e posibil ca in scurta vreme sa putem vorbi si despre asta – ci in timp.

Timpul nu este insa pierdut definitiv. Mi-am dat seama ca pentru a ajunge sa cunosc oamenii pe care i-am intalnit pe twitter pe cai, sa le spunem, traditionale – as fi pierdut mult mai mult. Ba pe unii nu i-as fi cunoscut niciodata.

Beneficiul poate fi mult mai important decat costul, daca stii sa utilizezi twitter-ul la adevarata lui valoare.

Cand lucram pe santier am invatat un dialect. Muncitorii comunica altfel decat facem noi – muritorii de rand. Un muncitor vorbeste scurt, apasat si repezit. Nu foloseste neologisme iar daca nu are incotro le adapteaza urgent. Astfel am invatat termeni precum ghiveta, indemnuri ca da’ncoace ipsozu’ ala si preferatul meu – mangealâcul. Un mangealâc este o parghie cu ajutorul careia muncitorul manipuleaza greutati pe care, altfel, nu le-ar putea urni din loc. Fie ca este drug, par, barna, scandura – mangealâcul este o solutie ieftina si la indemana, cu ajutorul careia oricine isi poate atinge scopul si poate muta muntii din loc.

Asa si twitter – este atat de simplu si puternic…

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.