Supa crema de dovleac
Sătul după o săptămână de cărnuri, am profitat de dovlecii care costă un leu kilogramul pentru a face o supă cremă sățioasă și ieftină. Supa de dovleac se face, evident, din dovleac, împreună cu ceapă, țelină, cartofi, smântână și zarzavat de supă.
Cât am cheltuit pentru o oală de supă cremă de dovleac:
- dovleac plăcintar, 1 leu kilogramul. Am dat 4 lei pe 5 bucăți.
- două cepe, un cartof (pe astea le aveam)
- smântână, 7 lei găletușa de 1 kil
- 5 morcovi mari (1 leu)
- o țelină mică cu tot cu frunze (1 leu)
- un păstârnac mic (50 de bani)
Condimente: chimen, nucșoară.
În total am dat 13-14 lei.
Am pus la fiert o supă ușoară și rapidă. O ceapă, un păstarnac, toți morcovii, țelina. Cât a bolborosit ea jumătate de oră, am curățat dovlecii și i-am tăiat cubulețe. Într-o oală am încins câteva linguri de ulei împreună cu o lingură de semințe de chimen și un vârf de linguriță de nucșoară. Am călit ceapa, am adăugat treptat dovlecii cuburi mestecând mereu. La urmă, am stins cu supa de legume care clocotea deja, am adăugat cartoful tăiat și el cuburi și am mai lăsat 30 de minute.
La sfârșit, am luat oala de pe foc, am pus trei linguri generoase de smântână și am dat totul la blender până s-a făcut crema.
Și gata. Se servește dreasă cu puțină smântână, frunze de țelină sau pătrunjel și crutoane.