Să nu uităm cum se face: un regim autoritar în cinci paşi simpli
- „Cu sprijinul ziarelor lui Hugenberg, Hitler a reuşit să aibă o audienţă la scară naţională. Alianţa i-a permis totodată să caute sprijinul multor magnaţi ai comerţului şi industriei.” (I, II)
- „Propaganda insistentă, concentrată asupra eşecului guvernului în privinţa îmbunătăţirii condiţiilor de trai în timpul Marii Depresiuni, a produs o creştere constantă a electoratului.” (I, II)
- „Negocierile dintre Hitler şi preşedintele Hindenburg vizând formarea guvernului nu au dus la nici un rezultat. Au urmat câteva luni de instabilitate politică până la 30 ianuarie 1933, când Hitler a fost numit în funcţia de cancelar.” (I, II)
- „În scurt timp, naziştii au preluat toate funcţiile de conducere, atât în parlamentul central (reichstag) şi cele regionale, cât şi în economie.” (I, II)
- „Hitler a propus noului parlament Actul de împuternicire (Ermächtigungsgesetz), care oferea guvernului puterea de a emite acte legislative fără consultarea parlamentului şi fără control constituţional. Acesta a fost promulgat la 23 martie 1933.” (III)
Cu voia dumneavoastră, am îngroşat cuvintele pe care le-am considerat a fi cheie. Trebuie remarcat faptul că, în acest punct, Germania nu se afla încă într-un regim totalitar, ci într-unul autoritar (VII). Din anumite puncte de vedere, acesta este mai păgubos pentru o naţiune decât o dictatură.
Un regim autoritar nu are o ideologie clar definită, invocă motive economice şi sociale pentru a-şi justifica acţiunile, nu se opune pluralismului politic, nu are lideri carismatici şi nu are forţa de a mobiliza masele.
Într-un regim autoritar, spre diferenţă de unul totalitar, corupţia atinge cote înalte. De asemenea, regimurile autoritare apelează la tehnici de propagandă şi dezinformare precum „demonizarea adversarului” (IV, V, VI).
edit 1 feb 2017: Altă întrebare?
Bibliografie:
- I. Descoperă.ro: Adolf Hitler – Ascensiunea la putere
- II. Wikipedia: Adolf Hitler
- III. Wikipedia: Enabling Act of 1933
- IV. Ioana Stanciu – Istoria ca tehnică de manipulare
- V. Elen Shapiro – Revisiting the power of Nazi propaganda
- VI. Peter Zuckerman – Why the Holocaust?
- VII. Authoritarianism vs Totalitarism