Roșia Montană în variantă mongolă

| | Opinii

#Negdsen khemnej! (uniti salvam)

mongolia-rio-tinto De ani de zile, corporații străine (inclusiv din Canada) încearcă să dezvolte proiecte în domeniul mineritului în Mongolia. La alegerile din vara trecută, marii câștigători au fost reprezentanții așa numitului resource nationalism, politicieni care se opun controlului străin asupra resurselor naturale ale Mongoliei. Iar Mongolia dispune de resurse minerale importante, estimate la miliarde de dolari.

Oscar Mendoza este managerul companiei Canada Prophecy Coal, o variantă mongolă a Gabriel Investment care operează în România.

„Victoria naționaliștilor crește incertitudinea investitorilor. Protecționismul resurselor naturale este în creștere aici”, a declarat Oscar Mendoza citat de Reuters.

După alegerile din vară, un sfert din parlamentarii mongoli împărtășește doctrina naționalistă, grupați fiind în Coaliția pentru Justiție. De cealaltă parte, Partidul Democrat, cel care deține majoritatea în parlament, se declară oficial ca susținător al liberalizării și în favoarea concesionării zăcămintelor către companii străine. Neoficial, însă, unii parlamentari ai acestei formațiuni își doresc o înțelegere cu cei din Coaliție, obiectivul comun fiind îndepărtarea corporațiilor străine din economie.

În opinia lor, resursele naturale ar trebui renaționalizate după o anumită perioadă, de exemplu după 20 de ani.

„Companiile străine pot investi în acest timp, își pot recupera investiția și după 20 de ani își pot retrage profitul. Apoi, investiția revine statului mongol”, spune Nambar Enkhbayar, fostul președinte al Mongoliei între 2005-2009.

Una dintre companiile afectate de curentul naționalist aflat în creștere în Mongolia este Rio Tinto, care a comunicat în luna iulie că proiectul minei de cupru și aur Oyu Tolgoi, prevăzut a începe în 2013, întârzie așteptând aprobarea parlamentului.

Mongoliei îi revenea un procent de 34% din proiect, însă tot mai multe voci din parlament cer în prezent 50%.

Dacă va trece de parlament, proiectul de lege care prevede renaționalizarea după 20 de ani, precum și renegocierea contractului, va afecta serios planurile celor de la Rio Tinto.

Cameron McRae, unul dintre reprezentanții companiei, crede că „în cele din urmă, politicienii vor lua decizia corectă, de bun simț”.

În aceeași situația se află un alt proiect minier, Tavan Tolgoi, înghețat și el din luna iulie. Proiectul urma să fie dezvoltat de un consorțiu format din firme din China și Statele Unite.

Oyu-Tolgoi
Mina Oyu Tolgoi

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.