REȚETĂ: Supă rapidă de năut

| | Opinii

reteta-supa-de-naut

Fac supă de năut mai ales iarna, când am mai puține legume proaspete din care aș putea încropi supe și ciorbe. Nu folosesc năut conservat, cumpăr la pungi de un kilogram sau de jumătate, în funcție de cât am nevoie.

Întotdeauna las boabele de năut în apă rece cu o seară înainte, să se umfle și să fiarbă mai ușor a doua zi. Alături de năut, mai pun:

– ceapă
– usturoi
– roșii conservate (ori din borcanele din pivniță, pregătite toamna, borcane cu „zarzavat” cum le zic eu, pentru că alături de roșii ele conțin și ardei gras și diferite condimente), ori cumpăr conserve de roșii
– verdeață (pătrunjel, busuioc, mentă)
– lămâie
– ulei de măsline
– eventual, niscai morcovi și albituri

Rețeta e foarte simplă și poate varia, nu o pregătesc de fiecare dată la fel ci în funcție de inspirație (a se citi chef :D ) sau de ce am prin bucătărie și cămară.

Așadar:

Rețeta mea de supă de năut

1 kg năut boabe – 12 lei (găsiți și mai ieftin, eu îl iau de la un turc din cartier)
2 conserve tomate – 6 lei
legume: 1 – 2 morcovi, o căpățână de usturoi, o bucată de țelină, o ceapă, eventual niște praz. Toate astea fac vreo 3-4 lei.
suc de roșii – 3 lei un litru
o lămâie – 50 de bani
ulei de măsline, verdeață, piper

TOTAL: 25 de lei, pentru o oală mare de supă de năut

Într-o oală încăpătoare (a mea are 5 litri) pun câteva linguri de ulei de măsline. În uleiul încins adaug ceapa tăiată mărunt, sare, piper, dacă am chef niște chimen și chimion sau anason. Las 10-20 de secunde amestecând, apoi pun morcovii și albitura, tăiate cubulețe mici. Amestec în continuare și sting cu câteva căni de apă.

Scurg năutul, îl mai clătesc în una-două ape, apoi îl pun și pe el în oală. Amestec astfel încât să se pătrundă cu toată zeama și completez oala până la jumătate. Asta înseamnă că năutul e acoperit complet cu apă. Las să fiarbă 50-60 de minute cu capacul pus.

Apoi, adaug roșiile conservate, sucul de roșii până sus și de abia acum gust de sare. Dacă folosesc roșii conservate de mine, nu mai pun sare deloc, pentru că știu câtă sare conțin. Dacă folosesc conserve cumpărate, mai merge un praf. Las să mai stea pe foc până începe să fiarbă iarăși oala, apoi o mai țin pe foc vreo 15 minute.

De abia la sfârșit pun verdeața tocată (mai ales busuiocul își pierde mult din aromă dacă îl pun dinainte). După ce iau oala de pe foc, pun câteva felii de lămâie pe care le las nu mai mult de cinci minute, altfel dau un gust amărui.

Poftă bună. Oala asta de ține două-trei zile pe toți patru și costă, una peste alta, 25 de lei. Nu-i rău, mai ales că e gata într-o oră și ceva.

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.