Preţ casă din containere

| | Opinii

O casă la roşu porneşte de la 120 de euro / mp. Aşa zic meşterii mai pricepuţi ca mine. Evident, am găsit şi variante de construcţie la roşu la 195 euro / mp BCA şi 220 euro / mp cărămidă plină, dar noi mergem pe varianta minimă, de 120.

Cât costă varianta pe zidărie:

Acum, să presupunem că porneşti la drum cu puţini bani în buzunar. Nu vrei să dai bani mai mult decât strictul necesar: două camere, o baie şi o bucătărie. Să zicem că vrei un dormitor 3X4 (12 mp), o cameră de zi 4×5 (20 mp), o bucătărie 3×3 (9 mp) şi o baie tot de 9 mp. Cu totul ajungi la o locuinţă de 50 mp. La preţul cel mai mic de pe piaţă, asta te duce undeva la 6000 de euro.

Cât costă varianta pe containere:

Un container maritim la mâna a doua, varianta 12 x 2,5, costă 1300 de euro. Dacă îţi cumperi patru, ţi se asigură transportul sau măcar îl negociezi la un preţ mai mic. Dai 5200 de euro şi obţii o suprafaţă de 120 mp (30 mp pe fiecare container). Aşadar, o suprafaţă dublă faţă de varianta clasică a zidăriei.

La asta se adaugă în ambele cazuri lucrările de amenajare: izolaţie fonică şi termică, învelitori, tâmplărie, instalaţii, finisări.

Cum văd eu amplasarea celor patru containere: aşezate în linie, pe o platformă betonată, iar în faţa lor construită în sistem clasic o altă cameră de zi.

schita-casa-containere

Avem 120 mp amprentă la sol containere, la care adăugăm încă 50 mp (10×5) pentru camera de zi din faţă. Containere le aşezăm pe o fundaţie „fagure” din beton, trei brâuri de 10 metri liniari şi trei de 20 metri liniari, late de un metru şi înalte de 1m. În total, 30 mc beton, care costă 80 euro / mc la staţie, deci 2400 de euro fundaţia. La ei mai adăugăm încă 600 de euro, şapa din camera de acces.

Până acum ne costă 8200 E. Tâmplăria termopan pentru camera de acces mai costă şi ea undeva la 1500 de euro, la care se aduagă învelitoarea şi izolaţia şi, iată, am sărit de 10.000 în condiţiile în care nu ne-am apucat de instalaţii şi finisări interioare.

Sigur, putem renunţa la fundaţie, containerele pot fi aşezate pe tot felul de improvizaţii din lemn sau piatră, dar se pierde din rezistenţă, care este principalul avantaj al acestei locuinţe modulare.

Că veni vorba de avantaje:

  • extrem de rezistentă la cutremure. Practic, o astfel de locuinţă ar putea să reziste la cel mai devastator cutremur care s-ar putea produce la noi în ţară.
  • este modulară, poate fi dezvoltată în timp rapid şi fără multă mizerie, pe orizontală sau pe verticală
  • termen scurt de execuţie

Plus: dacă te închizi într-o cameră, nu te mai scoate nimeni de acolo decât cu lampa de acetilenă :)

casa-container

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător. Îndrăgostit de popoarele din jurul Mării Negre și din Asia Centrală.