Paul Toth, sătmăreanul care a îndrăznit să planteze pomi în jurul blocului, a fost pârât de vecini şi amendat de poliţişti

| | Opinii

Am primit aseară unul dintre cele mai hilare comunicate de presă pe care le-am citit în ultimii ani. Este semnat de Primăria Municipiului Satu-Mare şi e vorba de un cetăţean care a fost amendat pentru că a plantat prea mulţi pomi în jurul blocului. Omul avea aviz să planteze trei pomi, a pus şase, şi-a depăşit „norma”, aşa că a trebuit să fie amendat.

Dincolo de limbajul delicios-lemnos al comunicatului, reţinem că cetăţeanul Paul Toth a fost amendat în primul rând pentru că unul sau mai mulţi vecini l-au reclamat că sapă în jurul blocului. O activitate pe cât de periculoasă, pe atât de subversivă. Mai reţinem că spaţiul verde e considerat loc de joacă pentru copii, aşadar copacii nu au ce să caute în joaca celor mici. Copilul şi copacul sunt incompatibili, în viziunea Primăriei.

Nu ştiu de ce, dar omul ăsta, Paul Toth, îmi aduce aminte de bărbosul ăla cu lopata din „Singur Acasă 1”.

Vă redau comunicatul celor de la Primăria Satu Mare, exact în forma în care l-am primit.

toth-paul

La data de 08.03.2013 la dispeceratul Poliţiei Locale s-a reclamat faptul că un cetăţean a săpat trei gropi şi a plantat pomi pe spaţiul verde situat în imediata apropiere a blocului nr.37 de pe strada Jiului, nr.2 din municipiul Satu Mare.

Ajunşi la faţa locului, poliţiştii locali au constatat că cele sesizate se confirmă, identificându-l pe Toth Paul, locatar al imobilului respectiv, ca fiind persoana care a plantat trei puieţi pe spaţiul verde de lângă bloc.

Acesta a prezentat agenţilor de poliţie locală un aviz al Primăriei Satu Mare eliberat în 29.04.2010 prin care s-a aprobat plantarea a trei pomi.

La faţa locului poliţiştii locali au constatat că erau plantaţi 9 pomi, 3 urme de săpături erau recente, iar în urma discuţiei purtate cu cetăţeanul în cauză acesta a recunoscut că a plantat puieţii de curând, fără un nou aviz. Agentul constatator i-a aplicat sancţiunea contravenţională, conform art.12 din H.C.L.nr.33 din 2011.

Faţă de aceste aspecte am primit în data de 13.03.2013 o adresă din partea Asociaţiei de proprietari a blocului respectiv, din care rezultă că această organizaţie are 88 de membrii din care majoritatea au copii, de diferite vârste care utilizează ca loc de joacă spaţiul pe care s-a efectuat plantarea pomilor. Locatarul Toth Paul este cunoscut ca o persoană care are un comportament nesocial cu vecinii, manifestându-se uneori chiar violent verbal şi fizic faţă de aceştia, inclusiv faţă de copii, creându-se un conflict ce continuă din anul 2010.

Având în vedere aceste aspecte, s-a dispus efectuarea de verificări, concluzionând că datorită unor deficienţe privind avizarea lucrării solicitate de D-nul Toth Paul, s-a ajuns la sancţionarea acestuia poliţiştii locali acţionând conform prevederilor legale.

Precizăm că suntem de acord cu plantarea unor arbori pe domeniul public de către persoane fizice, însă doar justificat şi sub îndrumarea serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei.

Considerăm că doar în consens comunitatea noastră locală poate convieţui armonios, iar spiritul civic să se manifeste ori de câte ori este nevoie.

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.