Ormurin Langi , o baladă feroeză

| | Ce ascult

insulele feroe peisaj

Nu aş fi auzit de feroezi şi de Insulele Feroe, dacă nu ar fi existat fotbalul. Iată, muzica îmi oferă un bun prilej să mai aflu una-alta.

Ormurin langi înseamnă şarpele lung şi se referă la ce altceva decât la o barcă, long-boat, ambarcaţiunile vikinge. Balada a fost culeasă pe la 1800 de Jens Christian Djurhuus (1773–1853). În timp ce ascultam versiunile de mai jos, am mai citit una-alta despre feroezi şi am aflat că:

Limba feroeză vine din proto-nordică, care s-a diferenţiat apoi în limba nordică veche, din care s-au desprins dialectele de vest: norvegiană, islandeză, feroeză. Norvegiana a fost ulterior influenţată puternic de daneză, cele două limbi insulare – islandeza şi feroeza – reprezentând un pod peste timp. Datorită izolării lor geografice, au rămas mult mai apropiate de limba veche decât ruda lor continentală, norvegiana.

O ocazie pentru mine să fac comparaţia între română/aromână, aceasta din urmă fiind păstrătoarea unui vocabular dispărut la nordul dunării, aparţinând graiului protoromân.

Oamenii

Nu am apucat să vizitez locurile sau să cunosc personal oamenii de acolo, dar citindu-i am ales acest comentariu postat de un norvegian, care în opinia mea rezumă esenţa acestui popor:

I am norwegian, my life has been really stressful these past 3 years, I think I will get a boat and go from Norway to Faroe island, and stay there just to listen to waves caressing the shore.

Poate îi jignesc pe feroezi punându-i în aceeaşi oală cu islandezii şi norvegienii dar, v-am spus, noi de aici de la Marea Neagră vedem asemănările mai presus decât diferenţele.

Înainte de a asculta melodiile (sau în timp ce), aveţi ocazia să aflaţi despre Feroe mai multe lucruri interesante, de la faţa locului, de la o româncă plecată acolo şi îndrăgostită de acele stânci. Blogul Andreei.

Versiunea folk-metal a celor de la Tyr.

Şi o înregistrare din 1965.

În fine, o versiune live, aici găsim şi traducerea versurilor în engleză.

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.