Margarină sau ulei de masline?

| | Opinii

Mi-au cerut copiii ceva de mâncare și am fugit la magazin să cumpăr morcovi, țelină și oarece cartofi.

Miercuri seară, între zecile de cărucioare care dădeau pe afară, eram doar eu și el cu doar câteva produse în brațe. El avea o cutie de margarină, o pâine și o sticlă de plastic pe eticheta căreia scria „băutură răcoritoare cu aromă de fructe de pădure”.

Era obosit, părea că vine de la muncă – de undeva din construcții, ori de pe la vreun depozit de materiale de pe Colentina. La vreo 50 de ani, obosit și îngândurat.

De ce mănâncă margarină, m-am întrebat. Poate că nu îi place untul, să zicem. Sau poate ține post.

Oamenii au uitat să mai mănânce, mi-am zis. Așteaptă să le dea raftul în loc să caute ce le dă pământul.

Cutia aia, dacă te uiți atent pe eticheta cu prețul, face vreo 20 de lei kilogramul. Cât uleiul de măsline! Cel mai ieftin ulei extravirgin e 25 de lei un litru. Nu iei un litru, iei o sticlă de jumate, te costă 12-13 lei. Mai iei de la o mamaie o funie de usturoi de 3 lei și o legătură de pătrunjel de un leu, apoi din magazin mai cumperi o conservă de roșii de doi lei cincizeci (cuburi), asta până când apar alea timpurii românești.

Dai pe toate 20 de lei și te țin două-trei săptămâni dacă în fiecare dimineață cumperi pâine proaspătă și în loc să ungi pasta aia albă pe pâine tai pâinea felii, freci feliile cu doi căței de usturoi, dai un praf de sare, le stropești cu ulei de măsline, pui două linguri de roșii deasupra și le dai 8-10 minute la cuptor.

Alături de ea, într-un castron minuscul toci mărunt pătrunjelul, îl amesteci cu o linguriță de oțet și un praf de sare și îl folosești ca salată. Găsești și cu cincizeci de bani legătura, în piață.

Iar în loc de băutura răcoritoare cu aromă de fructe de pădure găsești primul maidan pe care au crescut urzici, îți înfășori o pungă de plastic pe mână și rupi vreo două mâini. Le speli, le lași câteva zile pe o hârtie să se usuce, apoi le faci fărâmițe și pui dimineață o linguriță de urzici uscate la o cană de apă clocotită. La toamnă, repeți operațiunea, dar cu măceșe în loc de urzici.

Dacă nu găsești maidan, îți faci timp într-o zi, îl iei pe 682 până la stația Periș și de acolo o tai pe străduțe până la calea ferată unde dai de pădurea Andronache. Urzicile sunt înspre barieră. Dacă tot ai ajuns acolo, găsești asmățui cum mergi pe șosea pe partea stângă, faci prima potecă la stânga. Mai salvezi din pătrunjel…

P.S. – să nu scoți plantele cu rădăcină cu tot, ca să mai culegi și la anul.

paine-ulei-masline-rosii-usturoi

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.