Jurnal de Hajj – ziua intai

| | Opinii

Istambul, 20.56

Desi am dormit doua-trei ore noaptea trecuta, dupa o calatorie de 12 ore nu simt inca niciun pic de oboseala. Asta dupa o zi in care nu am baut strop de cafea, nu pentru ca nu am avut unde ci pentru ca nu am avut timp. Timpul a fost cea mai mare problemas pana acum, iar mie nu imi plac lucrurile facute in graba. Asa si Istambulul, pe care nu am avut timp sa il savurez pe indelete. Adica sa intru pe stradute, departe de aglomeratia din centrele turistice.

Chiar si asa, l-am gasit asa cum ma asteptam sa il gasesc. Un amestec de Bucuresti si Orient. Mancare ca acasa (de fapt mancarea facuta de mine este ca acasa lor), mirosuri ca in rafturile mele cu mirodenii si aglomeratie ca in Dragonul Rosu. Deci, ca acasa. Colentina is my country.

Nu va povestesc nimic despre emotii, pentru ca inca nu am reusit sa intru intr-un loc in care sa imi aud gandurile. De dimineata aud ba motor de avion, ba galagie de sala de asteptare, ba pescarusi si claxoane, pe strazile Istambulului.

Urmatoarea oprire, Jeddah. Pun si poze, dar nu am cum de aici.

Despre Istambul

Va spuneam ca m-am simtit ca acasa. Sentimentul a cunscut apogeul in cartierul Laleli, unde printre masini isi fac loc hamalii cu marfa suita pe carucioare. Cine a fost in Dragonul Rosu sau in complexul Europa isi aminteste expresia scrasnita printre dinti “caaarrrutuu, carrrrutuu”. Asta se intampla peste tot pe strazile din Laleli si, probabil, si in alte cartiere comerciale din Istambul.

Comertul stradal este in floare peste tot, va amintiti de Bucurestiul de dinainte de daramarea tarabelor? Multiplicati-l de zece ori si obtineti imaginea Istambulului. Este drept insa, comertul, asa stradal cum este el, e mult mai civilizat decat la noi. Reuseste sa mentina viu acest oras si sa ii confere viteza, dinamism. Parca si oamenii merg mai repede.

Aerul

Aerul este mult mai curat decat in Bucuresti, desi noxele din trafic se simt. Aerul este altfel din pricina Bosforului, un factor acvatic care lipseste cu desavarsire Bucurestiului.

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.