Huun Huur Tu – muzica tradiţională a tuvanilor, cu un pic de piper balcanic

| | Ce ascult

Huun Huur Tu este o formaţie contemporană din Tuva, o ţară membră a Federaţiei Ruse, aflată la graniţa cu Mongolia. Tuva este o regiune izolată în care trăiesc circa 300.000 de locuitori. Au încercat în anii 90 să îşi obţină independenţa, dar la fel ca alte popoare stăpânite de ruşi nu au izbutit.

Religia lor este şamanismul, iar limba tuvană (sau tuvină) face parte din limbile turcice. Am prieteni turci care mi-au spus că înţeleg anumite cuvinte din cântecele de mai jos.

Mie, băieţii de la Huun Huur Tu mi-au arătat un exemplu de cum poţi reinventa tradiţia cu instrumente moderne. Clar, albumele lor pot fi ascultate şi la volan, şi acasă, în linişte.

Mie îmi place cel mai mult melodia asta, prima de mai jos. Poate pentru că simt în ea ceva vechi. Atât de vechi, încât culturile par îngemănate. „Secretul” este o colaborare balcanică, Huun Huur Tu cântă cu fetele de la Angelite, din Bulgaria. Albumul se numeşte Mountain Tale şi a apărut în 1998. Versurile melodiei sunt în bulgară veche, melodia este despre o fată care nu doreşte să se mărite cu un turc.

Varianta originală este culeasă din folclorul bulgariei. Există o înregistrare din 1970.

Restul, sunt ritmuri tradiţionale pe mixere moderne.

Un documentar despre Tuva, pentru cine are răbdare.

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.