Gripa porcina, gripa aviara sau troieni?
Va zice unul care a privit virusuri in ochi, prin ecranul unui microscop electronic. (Apropos de cum se scrie corect: cand vorbim de virus informatic, pluralul este virusi. Cand vorbim de particula infectioasa, pluralul corect este virusuri.)
Asadar, stiu ceva mai mult despre virusuri decat agentiile de presa. Nu este niciun motiv de panica, legat de isteria gripei porcine. Cel putin, nu inca…
Virusul gripal se gaseste, de la mama lui, in jde mii de combinatii. El sufera mutatii, adica evolueaza. Mutatia nu este un lucru rau, ea sta la baza evolutiei. Atata doar ca in cazul microorganismelor ele se petrec accelerat iar generatiile se succed rapid. De asta vaccinul gripal de anul trecut nu mai face nicio branza anul asta – de atunci au trecut n generatii de virusuri, iar cele actuale au alt cod genetic.
Nu trebuie sa va speriati de virusul gripei porcine, sau gripa noua, cum mai este ea numita. Formele actuale au o patogenitate scazuta (patogenitate egal capacitatea virusului de a produce boala). Chiar in momentul in care cititi articolul asta, niste milioane de virusuri gripale se plimba prin caile voastre respiratorii. Asta nu inseamna ca sunteti bolnavi – sau ca va veti imbolnavi.
Legat de acest lucru, trebuie sa mai tineti minte ceva. Nu exista medicamente pentru o boala cauzata de un virus. In cazul bacteriilor, avem antibiotice, in cazul ciupercilor, avem antifungice. Exista niste antivirale, dar ele lupta impotriva efectelor bolii, nu impotriva cauzei. Singurul in masura sa se vindece este organismul insusi, iar noi il putem ajuta stimuland imunitatea. Adica: sa fim odihniti, sa mancam la timp si sa mancam lucruri sanatoase, nu junk food, sa avem in corp suficiente vitamine, mai ales vitamina C. Si, ca masura preventiva, sa ne ferim de surse de infectie – alti oameni.
Si ajung la paralela cu troienii. Din 2007 de cand muncesc intr-un birou aflat la 30 de secunde de casa (in gradina din spatele curtii), iesirile mele prin oras s-au redus foarte mult. Ma duc sa fac piata la Obor de doua ori pe saptamana, mai ies prin magazinele din Colentina, dar nimic de durata. A, si mai trec o zi doua pe saptamana pe la clienti, cu diverse treburi. Una peste alta, adunate, nu inseamna foarte multe drumuri, mai ales ca prefer sa merg pe jos si intr-adevar ocolesc aglomeratia, atunci cand pot.
Ma consider, din punctul asta de vedere, ferit de infectie cu gripa sau te miri ce altceva. In acelasi timp, nici sa stau intr-o camera sterila nu e bine. Organismul meu nu va fi la curent cu ultimele evolutii in materie de agenti patogeni – e ca si cand ai un antivirus foarte bun instalat, dar nu ii faci update. Da, sunt mai susceptibil sa capat un troian, decat o gripa umana. Meseria asta m-a transformat intr-un Mr Data, intr-un borg, cu avantajele si dezavantajele acestei existente.