Greseli gramaticale frecvente pe care le veti intalni in online
Nu va retin mult, am intrat sa imi platesc factura Vodafone, pana proceseaza Gecad plata vreau doar sa imi notez o idee: gramatica.
Stim cu totii ca, din ce in ce mai des, dam peste greseli de ortografie nepermise in articole, comunicate de presa, situri de companie. Si nu numai.
Ele au existat dintotdeauna dar au devenit o prezenta constanta cam de prin 2000-2003, din cate imi amintesc. Ce se intampla? Pai simplu. Pe de o parte, nivelul educatiei in ciclul preuniversitar a scazut dramatic, iar pe de alta parte a devenit banal sa comunici in mediul online. Multi au bloguri, altii comenteaza posturi sau articole din ziare, scriu pe forumuri, pe retele sociale. Altii fac subtitrari. Greselile de gramatica au devenit vizibile.
Astea ar fi cele doua cauze. S-a coborat stacheta in scoli, iar concomitent a crescut interactivitatea in online.
Acuma, interesant este ca doar cateva greseli au “prins” la public. M-am gandit la un top al acestora. Motivul? Pai daca stim care sunt frecvente, hai sa le explicam.
E corect si frumos din partea noastra, a astora care ne-am nascut inainte de 89, sa le aratam celor care nu au avut norocul de a face carte suficienta in scoala cum se scrie corect gramatical. Nu este vina lor ca ministrii educatiei au fost incompetenti, ca au incercat sa schimbe un sistem si, incapabilii, nu eu reusit decat sa il distruga. Vrem respect? Hai sa ii bagam in pizda ma-sii pe aia care ocupa diverse posturi in guvern – de la ministrul educatiei pana la inspectorii scolari – si sa ne ocupam noi de o parte din ceea ce ar trebui sa faca ei.
Fara sa fim aroganti, fara sa ii facem prosti si inculti, pusti din generatia messenger, cocalari, posesori de pagina hi5. Nu este vina lor ca s-au nascut intr-o tara guvernata de imbecili pe care noi i-am lasat sa o guverneze. Este greu sa schimbam sistemul, asa cum a crescut el ca o tumora, in ultimii 20 de ani. Dar avem sansa acestui mediu – internetul – pe care noi il controlam. Si ei stiu asta, si noi ar trebui sa fim constienti de avantaj. Da, oamenii influenti din online sunt tineri, dar nu pusti. Sunt suficient de maturi si experimentati incat sa devina lideri de opinie, dar destul de tineri incat sa fie nepatati de comunism. Cei din generatia mea au invatat gramatica in anii 80-90, dar nu au apucat sa devina utecisti. Lucru mare!
Si daca tot controlam mediul, il putem folosi spre a deveni util, nu doar banos. Sunt atatea agentii interactive, regii, publisheri si alte atatea titulaturi. S-o fi gandit vreunul sa faca un portal educational? Nu! Nu ma refer la situri de referate! Un portal cu adevarat educativ.
Zic lucruri mari, da, ma puteti acuza de asta si pe undeva aveti dreptate. Nu ma pot impiedica sa visez, lasati-mi viciul asta :) el mi-a mai ramas.
In orice caz, nu am nici forta si nici timpul necesar pentru a ma ocupa eu de un astfel de portal. Insa fac si eu ceva marunt, ma gandesc la un top al greselilor gramaticale, bazat pe google search. Dupa care le iau si le explic: nu se scrie asa, fratioare, uite cum e de fapt.
Asadar, puteti lasa mai jos exemple de greseli gramaticale. O sa incep eu cu cele mai agasante.
corect: sa fii
incorect: sa fi
corect: copii
incorect: copi
corect: ati vazut
incorect: a-ti vazut
corect: iti place
incorect: i-ti place
later edit: In afara de topul asta, mai am o idee care sper ca se va concretiza. Va plac filmele? Si mie! Ati vazut cat de varza sunt titrarile? Vreau sa fac un site de titrari corecte gramatical. Daca tot folosim torente sa luam filme, hai sa le vedem titrate corect si frumos.