Fii un luptator

| | Opinii

valabil pentru antreprenori, freelanceri si pentru oamenii care cauta rezultate, nu orar si zi de salariu;
de fapt, valabil pentru mine, am scris ca sa nu uit

Azi e vineri dupa-masa. E vara, e senin, multi pleaca spre mare. Altii se duc la munte sau prin paduri, e weekend, sunt cele doua zile libere in care cei din campul muncii isi fac de cap, se relaxeaza, cheltuie, se distreaza. Pentru ca de luni o iau de la capat. Dar tu? Tu nu ai voie.

Tu ai ales sa mergi de unul singur. Daca nu ti-a spus nimeni la inceput, probabil ai aflat pe parcurs: e greu. Si pentru ca esti singur, gandeste-te ca o parte din cei aflati in trenuri sau in masini la ora asta lucreaza pentru concurenta ta. Cu cat ei sunt mai buni ca tine, tie iti va fi mai greu. Cu cat ei vor munci mai mult, cu atat tu vei avea mai putin.

Norocul tau e ca ai inteles asta si stii ce ai de facut: cand ei se distreaza, tu munceste in continuare. Cand ei isi beau cafeaua la 9 dimineata, tu trebuie sa faci pauza dupa trei ore de munca. Cand ei pleaca din birou la ora cinci fara cinci, tu trebuie sa iti mai torni o cafea ca sa te tina in priza inca doua ore.

Cum altfel ai impresia ca te poti lupta cu proiecte in care s-au investit bani si oameni? Ambitia si munca sunt liniile tale de buget. Lasa-i pe ei sa tina sedinte, sa iasa in team-building, dar fura ce au mai bun. Fura-le organizarea, fura-le procedurile, ia-le meticulozitatea, rigoarea. Lasa-i pe ei sa fie tepeni, tu fii mai creativ decat creativii lor si mai muncitor decat cel mai habotnic workaholic dintre ei.

Nu ai chef de munca azi? Concurentii au.

Ai chef sa pleci in concediu? Si ei, iata o oportunitate sa ramai la munca si sa ii depasesti!

Trebuie sa pleci de la obiectiv si sa te opresti acolo

Pentru cat timp? Atata cat e necesar pentru a-ti atinge obiectivul. Cat vrei sa castigi? Atat? Estimeaza in cat timp ajungi acolo si aia e, nu mai ai de ales. Din momentul ala te asezi si te ridici doar ca sa mananci si sa dormi.

Fara el, fara obiectiv, muncesti in gol, nu stii pana cand si ajungi sa te intrebi de ce. Muncesti ca sa traiesti sau traiesti ca sa muncesti?

Obiectivul este ziua eliberarii tale, stii ca nu va dura o vesnicie. Unii, in limbaj de business, ii zic exit. Construiesti ceva si vinzi. Vrei sa faci zece mii, o suta de mii, un milion? Tu stii cat vrei si cat ai nevoie.

Gandeste-te ca multi nu au acest obiectiv, ei vor cat mai mult, din ce in ce mai mult. Nu te lacomi, nu fi ca ei. Mai ai si de trait.

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.