Despre competiţie şi tehnici de gherilă

| | Opinii

Să zicem că oferi un produs, făcut în grădină. Nu te costă mult, că îl faci tu singur, eventual te ajuţi cu rudele. Acelaşi produs e oferit şi de marea multinaţională Cutărescu, la un preţ identic cu al tău.

Aici intervin două aspecte. Cutărescu îşi poate permite, la un moment dat, să scadă preţul ca să te înghită sau să te scoată de pe piaţă. Poate să facă asta mergând chiar până sub costul de producţie.

Însă, acelaşi lucru este un avantaj pentru tine. Dacă reuşeşti să îţi optimizezi cheltuielile, poţi să te duci cu preţul până la a îl egala pe cel de dumping practicat de multinaţională. Câştigi puţin, dar eşti pe plus, în vreme ce ei nu îşi vor putea permite să meargă pe minus la infinit. La un moment dat, un auditor, un hârţogar, orişicine din marea structură va trebui să ia o decizie. Foloseşte-te de asta ca de un punct slab al multinaţionalelor.

Un al punct slab e inerţia. De multe ori, şefii de departamente sunt hârţogari şi atât. Decât să îi ceri unuia să ia rapid o decizie, mai bine te duci în pădure. Pe când tu eşti nevoit să iei astfel de decizii, de unul singur, gândeşti, cântăreşti, analizezi, ai exerciţiul minţii.

va urma

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.