Cum îți oferă facebook idei greșite

| | Opinii

Pe facebook, eu nu am foarte mulți prieteni în listă, sunt ocupate doar vreo 1300 din cele 5000 de locuri disponibile în sală. Asta pentru că sunt destul de selectiv în a trimite cereri și a da accept.

Mai mult, nu toți cei 1300 sunt români. Am destui prieteni din Orientul Mijlociu sau din Georgia, spații de care sunt interesat.

Georgienii din lista mea sunt ori muzicieni ori călugări, ceea ce îmi oferă o imagine idilică dar greșită despre această țară. Răsfoind „peretele” meu, am senzația că georgienii sunt un popor care cântă și se roagă.

Asta se întâmplă din pricină că facebook nu îți oferă realitatea, ci realitatea pe care ți-o dorești, construită pe baza aceluiași algoritm după care Google îți servește reclamele relevante în funcție de ceea ce cauți.

Încă nu îmi dau seama dacă e bine sau e rău. Spațiul virtual are granițe, dar ele nu sunt geografice ci ale cercurilor de interese.

În Caucazul meu nu există probleme economice sau politice, există doar muzică și religie.

Anul viitor vreau să plec acolo. Să nu uit până atunci, am găsit unde să stau. E în centrul orașului și la doi pași de grădina botanică. Am găsit destul de greu adresa asta, este testată de un român care s-a cazat acolo acum doi ani și care părea foarte mulțumit.

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.