cum instalezi opera pe ubuntu

| | Opinii

… ca tocmai m-am lovit de asta azi. Nu mai folosesc windows din luna iunie, din felurite motive. Am trecut calculatoarele pe ubuntu, sistem de operare care imi place si imi ofera aproape totul. Zic aproape pentru ca sunt cateva programele windows only, dar neesentiale si carora sper sa le gasesc alternative, cat mai curand.

Sa trec la subiect. Imi place firefox, il folosesc de multi ani. Pe windows utilizam si chrome, acum astept sa scoata google si versiunea linux. Firefox are insa un bai: mananca multe resurse. Mai ales cand fac revista presei (si fac asta zilnic, face parte din proiectele mele) si am zeci de taburi deschise. Si fiecare tab cu multe kilograme de flash, overlayere, tot tacamul, ca deh, publicitatea pe siturile ziarelor trebuie sa fie cat invaziva.

Stiu ca sunt pluginuri care rezolva si flash si script. Dar mi s-a parut mai logic sa folosesc un browser care imi ofera asta de la mama lui: opera. Cu doar cateva bife blochezi flash, java, imagini si tot ce vrei. Iar ziarele se incarca bestial.

Asadar, cum instalezi opera pe ubuntu

Dau add/remove, caut opera, sufletu’. Ok, zic, deschid un terminal apoi synaptic, nimic. Mai sa fie… nu am gasit opera. Nu inteleg de ce, dar sunt sigur ca imi va explica cineva.

Intru pe opera.com la sectiunea download, unde am selectat distributia de linux si tipul fisierului: opera_10.00.4585.gcc4.qt3_i386.deb

Apoi am deschis terminalul si am folosit comanda

sudo dpkg -i opera_9.10-20061214.6-shared-qt_en_i386.deb

Et voila. Am deschis programul Applications ->Internet -> Opera si mi-am facut toate setarile necesare.

Opera este un browser formidabil pentru… browsing. Este rapid, functioneaza cu incredibil de putine resurse (am auzit de opera si pe 486) si te scapa de toate “scamele” prezente pe web.

Mai jos o comparatie. Money.ro vazut pe opera (cu flash dezactivat) si pe firefox (fara flash block). Pe opera s-a incarcat instantaneu, pe fox inca nu terminase dupa 15 sec. Si am la dispozitie atata banda, ca sa fie limpede.

money.ro vazut pe opera - fara flash, java si imagini

money.ro vazut pe opera - fara flash, java si imagini

money.ro vazut pe firefox

money.ro vazut pe firefox

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.