Cultul druizilor, recunoscut oficial în Marea Britanie. Între ipocrizia sudului și conservatorismul nord-european, despre nașterea unui nou imperiu.

| | Opinii

Religia druidă – care venerează spiritele naturii – devine primul cult păgân oficial din Europa. Druizii reprezentau în trecut casta preoţească din civilizaţia celţilor, anunță Radio România Actualități.

Tendința de reîntoarcere la reperele antichității nu este specifică Marii Britanii, ci unei bune părți din Europa. Din acest punct de vedere, continentul pare rupt în două.

1. Pe de o parte, politica oficială este cea a multiculturalismului, a toleranței față de imigranți, față de cultura lor și modul lor de viață (ei bine, în anumite limite – vezi cazul țiganilor din Franța).

2. De cealaltă parte, se remarcă o rezistență tot mai înverșunată a celor care își văd amenințate reperele civilizației europene. Și aici putem să argumentăm, bunăoară, prin ascensiunea partidelor de extremă dreapta, cu precădere în țările germanice. Se poate menționa și rezultatul referendumului desfășurat anul acesta în Elveția, care a arătat că locuitorii acestei țări nu doresc costruirea minaretelor.

Ruptura între nordul și sudul Europei

În vreme ce nordul se arată din ce în ce mai conservator și naționalist, în sud oamenii se strâng în jurul unor populiști precum Sarkozy și Berlusconi. Nordicii sunt sinceri și loiali față de propriile valori. Sudicii sunt ipocriți și demagogi. Să luăm cazul Franței. Vă amintiți scenele de război civil, provocate de tinerii maghrebieni care, la marginea arondismentelor pariziene, și-au construit un stat în stat, o fortăreață proprie? Nimeni nu a vorbit atunci de etnie, s-au ferit ca dracul de tămâie să pronunțe cuvinte incorecte politic. Alta este situația acum, față de țiganii care nu incendiază mașini, nu provoacă dezordine, dar cerșesc și (probabil, dacă justiția dovedește) fură. Francezii au fost inconsecvenți, ipocriți, iar doamna aceea legată la ochi are o vizibilă dificultate de a ține balanța în mână.

Pe lângă cortina de fier, care (e adevărat) s-a transformat în ultimele decenii într-o perdea de Pașcani împodobită cu macrameuri, eu văd o nouă barieră care se pregătește să mai împartă încă o dată Europa. Nordul va reuși să creeze un imperiu verde, care va avea următoarele caracteristici:

– nivel de trai ridicat
– economie puternică
– energie verde (eoliană, geotermală, solară)
– revenirea la vechile obiceiuri
– rezistență și reticență față de imigranți

Nu văd acest imperiu limitat neapărat geografic, cât etnic. În viziunea mea, România, deși aflată la o mare distanță geografică, va fi granița imperiului care se va sfârși la marginea comitatelor maghiare. Această zonă care se va întinde din Carpați până la Polul Nord va rupe, din nou, Europa, iar țara noastră se va afla, iarăși, pe o falie.

Vă mai amintiți că pomeneam despre axa București – Sofia – Istambul? Mie îmi este din ce în ce mai clar că într-acolo ne îndreptăm, peste câteva decenii.

Probabil tot atunci când se va fi terminat autostrada Bechtel (Brașov-Oradea), care va deveni parte integrată din coloana vertebrală a imperiului nordic: Brașov – Oradea – Budapesta – Viena – Frankfurt – Hamburg – Copenhaga – Goteborg – Stockholm – Helsinki. O autostradă semnalizată, la ambele capete, cu alfabetul runic.

Cum privesc eu acest scenariu? Cu detașare.

Războaiele care vor duce la nașterea imperiului nu vor mai fi purtate de barbari înarmați cu topoare cu lama dublă, ci de oameni cu cravată. Războiul va fi economic și ideologic. Cel economic se desfășoară deja, pe cel ideologic poate vom avea norocul să îl prindem și noi, generația anilor 80.

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.