Cu ce trimit și eu un newsletter
E drept, nu mi-am mai pus întrebarea asta demult, pentru că am trecut, treptat, de-a lungul carierei, de la crearea de soluții la crearea de conținut. Acum cercul se închide și trec de la conținut din nou la partea de soluții, aka produse media.
Așa că mă găsesc, acum, în această situație.
Mai din amintiri, mai din niște căutări pe google, am hotărât că am următoarele opțiuni. O luăm în ordinea prețului, adică de la moca în sus.
1. In house solution. Asta înseamnă un newsletter trimis din casă :D La propriu! Nu e greu de configurat un calculator care să facă doar treaba asta ingrată, adică o dată pe zi să trimită niște informații unor x mii de oameni din agribusiness care au nevoie de ele. Muahaha, am glumit, e destul de greu! Iar partea proastă e că treaba asta necesită timp și – desigur – încă o tonă de documentații de citit și băgat la cap.
2. Feedburner. L-am folosit în trecut și îl folosesc și astăzi pentru blogul personal. Treaba strașnică e că îi legi RSS-ul sursei iar el își face apoi toată treaba singur singurel. Sigur, există și câteva dezavantaje, unul ar fi că nu poți customiza foarte multe prin el iar al doilea că își alege ora de trimis de capul lui. Având în vedere că e free și că efectiv nu mai ai treabă cu configurări, decât că te mai uiți din când în când prin statistici, ar fi meritat, însă… zvonurile cu privire la o eventuală închidere au cântărit destul de mult în luarea unei decizii. Google nu ar fi la prima abatere, încă mai sufăr în tăcere după închiderea Google Reader. Nu îmi permit, deci, să utilizez un produs despre care nu știu dacă va mai exista peste un an. A, am apucat să zic de faptul că nu am cum să îmi folosesc lista actuală de emailuri (să îi fac upload)? Mda, deci nu.
3. Mailchimp. Ei zic că e moca dacă ai mai puțin de 2000 de abonați și că te lasă să trimiți cel mult 12.000 de emailuri pe lună. Nu mă avantajează cu nimic, am nevoie să trimit într-o zi aproape cât mă lasă ei în 30. Așadar, variantă plătită.
Abonamentul pe lună, dacă ai între 5000 și 10.000 de abonați, costă 75 de dolari. Ai voie să trimiți un număr nelimitat de emailuri. Pe mine asta nu mă interesează, pentru că nu am nevoie decât să trimit știrile o singură dată pe zi, nu o să mă apuc să fac spam sau să îi agasez cu diferite mesaje comerciale, închiriind baza de date. Așa că aș putea să aleg o altă variantă, plătind între 0,1 și 0,2 dolari pe mia de emailuri. La sfârșitul lunii, având în vedere că nu trimit decât o dată pe zi și asta doar în zilele lucrătoare, această metodă de plată s-ar dovedi avantajoasă. Dar tot ar face câteva zeci de dolari, e adevărat că nu multe.
4. Awebber. Ei se laudă că „Affordable Opt-In Email Marketing”. Eu nu știu ce să zic, că nu am folosit. Ideea e că pentru 5000 – 10.000 abonați, tariful lunar scade de la 75 de dolari (mailchimp) la 50 de dolari. În mare, facilitățile sunt aceleași, număr nelimitat de emailuri. În plus, îți oferă reduceri dacă plătești pentru tot anul.
5. Newsman. O soluție românească. Dacă ai între 5000 și 10.000 de abonați, tariful lunar este de doar 45,5 euro. Ieeeee! Fără TVA. Uăăăăăă :( Adică, vreo 56 – 57 de euro pe lună. Păi nu mai bine dau 50 de dolari la awebber…? Până acum, rămâne e cea mai ieftină soluție pentru mine.
6. Server dedicat. În loc să îmi fac server acasă, pot să închiriez unul. Paradoxal, prețul ar putea fi mai mic decât în cazul awebber sau mailchimp. Rămâne, totuși, partea de configurare și instalări, care va mânca timp și resurse, chiar dacă mai puțin decât în cazul configurării serverului în birou. O astfel de alternativă m-ar costa cam 200 și ceva de dolari pe an, la care se adaugă partea de configurare și mentenanță. La jumătate față de cât aș cheltui anual la awebber.
Există platforme de gestionat newslettere precum phplist sau gutuma ce se instalează relativ ușor pe un server. hestiunea de bază a politica hosting providerului în privința trimiterii de emailuri. Cei mai mulți impun limite de 200-300 emailuri pe oră pe diferitele planuri de găzduire, limite care scad sau dispar în cazul VPS-urilor. Așa cum am zis, singura problemă e instalarea și întreținerea lor.
Cam astea mi-au venit în minte și în browser până acum. Mai caut.