Coliva unchiului Tom. Scurt ghid financiar pentru inmormantare si parastas.
Astazi este sambata mortilor, un bun prilej pentru a va impartasi cateva experiente legate de traditii, birocratie si, desigur, bani. Pe scurt, o inmormantare plus sindrofiile obligatorii m-au costat aproape cat m-a costat nunta, in 2007.
Pai sa le iau pe rand.
Coparseul si serviciile de pregatire a raposatului (beauty & spa) costa intre 1200 si 1700 lei, depinde de furnizor. Eu am dat 1.600, din care pe factura 700, restul la negru, bani dati direct la imbalsamare, la nenea care a facut constatarea decesului, alti neni care au mutat raposatul dintr-un loc in altul si, in fine, alti neni cu dubita care au transportat marfa. Zic marfa pentru ca dubita era intr-adevar una de carat marfa, dupa mirosul de ceapa care persista in ea. Poate de aia a facut doua milioane, daca voiam una dotata costa mai mult. Deci cu 1.600 ai totul pregatit, doar sa ai unde sa il duci.
Mai departe, intram in hatisul birocratic.
Cimitirul. Taxa de inmormantare, 200 RON. Asta cu chitanta, pentru ca administratorul cimitirului mi-a cerut cinci milioane. Restul de trei milioane s-au dus pe negura timpului si pe vesnica pomenire, pentru ca groparii au mai costat 50 de lei bucata. Au fost patru. Gropari e mult spus, pentru ca nu au avut de sapat nicio groapa, au deschis doar usa de la un cavou, au introdus raposatul si au inchis usa la loc.
In afara de asta, un alt lucru nu inteleg eu la cimitire. Desi raposatul avea un loc de veci, nu prea este de veci, pentru ca se plateste o taxa anuala de 50 de lei.
Biserica. Aici situatia se complica, pentru ca la capitolul traditii crestin-ortodoxe intra tot soiul de practici mai mult sau mai putin pagane, fiecare din ele costand mai mult sau mai putin, dupa caz.
In primul rand, am fost surprins sa aflu ca la biserica “de cartier”, in parohia careia te afli, platesti ca la perceptie, o taxa anuala. Nu e mare, dar se adunasera vreo trei ani de cand raposatul nu mai platise. Deci 40 de lei pe an, ori trei, 120 de lei.
Mai departe, vizita la domiciliu. Vizita la domiciliu se face cu un steag si cu un fel de suport de lumanari, pe care ti le da parintele sa le pui la poarta. De fapt ti le inchiriaza, nu ti le da. Pe mine m-a costat 30 de lei. Mai departe, parintele vine la mort cu o zi inainte de inmormantare, sa faca o slujba pe care pensionarele o numeau “stalpii”. Pe mine stalpul m-a costat 70 de lei. Nici stalpul nici inchirierea pieselor de butaforie nu iti ofera o chitanta. Chitanta am primit intr-adevar la slujba de inmormantare, 200 de lei. Asta pe chitanta, pentru ca la slujba s-au mai adaugat asa: 5 lei clopotarul, 15 lei preoteasa, “pentru curatenie”, 50 de lei dascalul si inca 100 de lei, nespecificati. Probabil astia au intrat la cheltuieli diverse. Una peste alta, slujba de inmormantare a facut 370 lei.
Din momentul asta intra in scena partea cu traditiile. Dupa inmormantare, a trebuit platita o femeie care sa tamaieze si sa care apa (!). Nu am inteles exact partea cu apa, unde trebuie carata si de ce. Apropos de apa, a trebuit sa cumpar niste galeti de 10 litri sa le dau de pomana. Dupa care urmeaza o serie de parastase. O chestiune care mi s-a parut comica la parastas este prescura, o painica, o chifla speciala, pe care o cumperi de la intrarea in biserica, o dai la parinte, dupa care cineva o ia de la parinte si o intoarce inapoi la intrare, sa o cumpere si altii. Prescura Coanei Chirita. Sigur, nu e scumpa, dar o pomenesc aici pentru ca m-a amuzat foarte tare.
In afara de prescura mai trebuie sa dai 10 lei la parinte, per parastas. Restul de alimente, coliva si meniuri pentru pomana, costa in functie de numarul mesenilor. Pe mine m-a costat in jur de doua milioane fiecare parastas, clasat sa zicem la capitolul parastas modest, la care au participat cativa membri ai familiei si apropiatii.
Parastase sunt asa: 3 zile (inmormantarea propriu zisa, care se face la trei zile dupa moartea raposatului), la 9 zile, trei saptamani, 40 de zile, trei luni, sase luni, noua luni si de an.
Per total, pe mine m-au costat toate acestea in jur de 5.000 – 6.000 de lei. E scump sa mori. Si credeti ca asta e tot? Neah. Urmeaza inca o data pe atat. Daca esti mostenitor, in cel mult sase luni trebuie sa faci actul de succesiune, la notariat. Actul de succesiune costa in functie de valoarea mostenirii. Daca ai mostenit un apartament de doua camere in zona Unirii, va trebui sa te astepti la cel putin 1.000 – 1.500 de euro.
Un lung sir de taxe, unele logice, normale, altele stupide. Majoritatea insa imorale.