Colectia de carti: Zootehnie generala, Nicolae Filip – 1909

| | Opinii

Nu cred ca v-am spus ca una din pasiunile mele sunt cartile de agricultura, vechi. Azi sunt foarte bucuros pentru ca, in sfarsit, am facut rost de un exemplar original din Zootehnia generala – lucrare a profesorului Nicolae Filip, intemeietorul stiintei zootehnice in Romania. Lucrarea a fost tiparita in 1909 si este dedicata lui Anton Carp, ministrul agriculturii si domeniilor in guvernele Dimitrie Sturdza si I.C. Bratianu.

Volumul contine, alaturi de partea de specialitate, si o colectie de acte normative emise la inceputul secolului trecut. Mi-a atras atentia “Legea pentru incurajarea exportului de carne si imbunatatirea raselor de animale, din 15 martie 1906”. Legea stipula un lucru foarte destept: concesiona spatii detinute de catre stat catre crescatorii de animale si intermediari, pentru infiintarea de ferme, dar si spatii in apropierea garilor si porturilor, pentru infiintarea de oboruri de animale vii si depozite de carne si preparate din carne. Sunt mentionate porturile Constanta, Galati si Braila.

Si articolul cel mai destept din lege, in speta, esenta acesteia:

“Art. 3. Concesionarul este obligat, in schimbul avantagelor ce se acorda de Stat, a exporta pe fiecare an un minimum de vite, porci si oi, al caror numar minim se va fixa prin contract, dupa cum urmeaza”

Cu alte cuvinte, statul sprijinea atat producatia, cat si comertul! Nu se limita la a acorda o subventie pe cap de animal sau pe hectarul de teren lucrat, asa cum face astazi onor Guvernul Romaniei, ci se implica inclusiv in infrastructura.

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător. Îndrăgostit de popoarele din jurul Mării Negre și din Asia Centrală.