Cine, ce, şi de ce doreşte destabilizarea

| | Opinii

Nu e nevoie să fii expert ca să îţi dai seama că evenimentele care se petrec la noi de aproape un an par a se desfăşura pe baza unui scenariu atent pus la punct şi că ele sunt departe de a se fi terminat. Cei care pun în aplicare textul au recurs la actori mobilizaţi „ca la carte” pe baza celor mai importante argumente care animă turma indivizii: nemulţumiri sociale, marote naţionale, pasiuni, cai verzi pe pereţi.

Pentru aceasta, au nevoie de grupuri de animatori care să înfrângă comoditatea excesivă, hai să îi spunem lene sau nepăsare, care caracterizează o majoritate importantă. Aceste grupuri sunt formate ori din indivizi plătiţi cu simbrie, ori din indivizi care împart ceva, fac parte dintr-o categorie. Fie că sunt fani ai vreunei echipe de fotbal sau ai fotbalului în general, fie că sunt membri ai aceleiaşi asociaţii, fie că împart aceleaşi sentimente pentru o monitoritate etnică, sau pur şi simplu sunt studenţi, pensionari etc.

După o perioadă de calm, spre sfârşitul anului trecut, timp în care lucrurile s-au reordonat la vârf, în martie 2013 pare că evenimentele vor continua. De data asta, nu se mai merge pe cartea principală a nemulţumirilor sociale, ci pe cea a linguşelii.

Teoria linguşelii

Spune-le inguşilor că ei sunt buricul pământului şi că avarii crapă de ciudă şi au plan secret împotriva lor, astfel încât, mai devreme sau mai târziu, spontan sau programat, inguşii se vor revolta împotriva avarilor. Pentru asta, miza trebuie să fie importantă. Inguşii trebuie să creadă în superioritatea lor. Inguşii trebuie linguşiţi zilnic, trebuie să ştie că ei au fost primii în Caucaz, credinţa lor este dreaptă, Dumnezeul lor este singurul Dumnezeu adevărat iar ei merită să trăiască într-o grădină în care curg râuri de lapte şi miere. Ei nu trăiesc în acea grădină din cauza altor popoare, în principal din cauza avarilor. Eliminând avarii, iată, vom reuşi să trăim aşa cum merităm, se vor gândi inguşii.

Teoria paradisului

Cu cât paradisul promis va fi mai bogat, cu atât inguşii se vor mobiliza şi vor face totul pentru el. Acum nu e bine, acum e rău, spune scenaristul. Dar dacă vei face ce îţi zic, iată ce poţi câştiga, tu, familia ta, urmaşii urmaşilor tăi. Trebuie să respecţi acest plan, iar planul presupune ca tu să [introduceţi aici cerinţele]

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.