Cele mai frumoase cuvinte

| | Opinii

Cele mai frumoase cuvinte sunt cele nespuse încă până azi și care cuprind în sensul lor tot ceea ce nu există dar ar putea exista. Pentru că ele nu sunt, dar ar putea fi.

De exemplu, rastadă, substantiv feminim. Rastada este o pătură confecționată din rastiniu, un metal cu proprietatea de a genera constant o temperatură de treizecișișapte de grade Celsius prin transformarea radiației de fond. După descoperirea lui în anul 2074, a devenit principalul combustibil utilizat în centralele termice iar apoi, după o metodă propusă de un cercetător chinez, datorită ductilității rastiniului, acesta a început să fie utilizat în filaturi și în industria confecțiilor.

Temperatura generată de rastiniu, apropiată de cea normală a corpului uman, i-a făcut pe unii cercetători să îl numească „metal antropic”.

Un alt cuvânt încă nespus este siminul, substantiv neutru. Un simin este un text literar care, dacă este recitat conform punctuației și indicațiilor autorului, capătă proprietăți muzicale. Siminul poartă numele poetului iranian Simin Zaman (2019 – 2085). El este părintele unui curent artistic.

„Dacă timp de milenii omul a luat cuvinte și le-a cântat punându-le alături note muzicale, Zaman a fost primul care a căutat muzica dinăuntrul lor, adăugând sonoritate sensului, șlefuind vocale și accente, măsurând atent sunetul atribuit sintaxelor. Datorită lui astăzi cântăm cu toții.” – G. Ehrinberg, Enciclopedia artelor, 3012.

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.