Ce mai scriu, ce mai fac

| | Opinii

Există un termen din ce în ce mai des întâlnit în sursele de specialitate: agricultura de subzistență. Este acea activitate din care fermierul nu câștigă mare lucru, ci doar își acoperă cheltuielile și obține o producție din care supraviețuiește împreună cu familia.

Economic, este un fenomen negativ, deoarece producția agricolă nu este destinată pieței ci autoconsumului. Transformarea acestor mici ferme familiale din ferme de subzistență în ferme productive și profitabile este unul dintre obiectivele celor aflați la cârma agriculturii românești.

Există, însă, și o altă categorie de mici fermieri. Cei care fac asta din pasiune, micii grădinari care își doresc produse sănătoase și gustoase obținute în propria ogradă. Sunt din ce în ce mai mulți. O parte din ei scriu, și-au făcut bloguri și, treptat, s-au închegat comunități online care își împărtășesc experiențele.

Despre ei mi-am propus să scriu mai mult și să mă documentez în această perioadă. Grădinăritul ca hobby poate fi rampa de lansare a unor afaceri profitabile, chiar dacă cei mai mulți nici măcar nu și-au pus în gând așa ceva. Dar este un pas natural, o evoluție firească în acest domeniu.

Am început prin a-i citi și a-i asculta și am întocmit un prim draft al listei cu blogurile românești de grădinărit și agricultură ca hobby.

De asemenea, un alt subiect de interes (pentru marii fermieri de astă dată) este subvenția acordată producătorilor agricoli. Am întocmit un grafic despre cum a evoluat subvenția pe suprafață în ultimii 6 ani.

Nu în ultimul rând, a fost aprobat, recent, impozitul pe construcții agricole, inclusiv sere și solarii.

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.