Ce face un gospodar când se scumpeşte apa şi nu are râu în curte: o drămuieşte pe cea existentă

| | Opinii

Francezii de la Apa Nova au majorat începând de vineri tarifele la apă potabilă şi canalizare cu circa 36%. O familie de două persoane care consumă 10 mc de apă pe lună va plăti cu 10 lei în plus la întreţinere.

Un metru cub de apă potabilă costă în prezent 3,57 lei, faţă de 2,61 lei înainte de majorarea tarifelor, în timp ce pentru serviciul de canalizare tariful a crescut de la 0,58 lei la 0,79 lei pe metru cub.

Cu alte cuvinte, o familie de două persoane din Bucureşti care consumă în medie 10 metri cubi de apă potabilă lunar va plăti în plus la întreţinere 9,6 lei (2,2 euro), echivalentul a aproape zece pâini sau trei litri de lapte, potrivit calculelor Ziarului Financiar.

Vineri am stat la cafele cu doi prieteni care vor să pună pe picioare o comunitate cu locuințe aproape independente din punct de vedere al resurselor. Le-am oferit câteva sfaturi despre ce și cum se poate cultiva în regiunea unde au cumpărat terenul. Au menționat, într-o doară, că prin fundul curții le trece un râuleț :)

Iată, zic, niște oameni fericiți. Nu vor avea probleme cu apa, implicit cu irigațiile.

Mie nu îmi trece vreun râu prin curtea de pe Câmpul cu Narcise, dar am o fântână pe care o folosesc vara la udatul grădinii. Tot ea este sursă de apă menajeră (NU potabilă) pentru situațiile în care Apa Nova face lucrări în zonă și oprește robinetul. Astfel, ajung și la știrea din Ziarul Financiar. Ce poate face un orășean, fie el și de mahala, de periferie, ca să își crească independența față de resurse, referindu-mă la apă, în acest caz?

1. Sursa alternativă de apă (bifat)
2. Reducerea consumului din sursa principală
3. Reciclarea apei utilizate

În cazul meu, este mai greu să reduc consumul, din diferite motive. Pot, însă, să folosesc cu mai multă grijă apa consumată.

Am împărțit apa consumată în două: apă reziduală care necesită epurare (apă cu detergent, săpun, apă murdară) și apă reziduală care nu necesită epurare și poate fi folosită ca atare pentru irigații. Aici intră apa consumată pentru spălarea unui măr, pentru clătirea unui pahar, și așa mai departe.

În vreme ce apa din prima categorie merge în canalizare, apa curată poate fi captată și folosită în grădină. Cum separ cele două categorii? Este foarte simplu, instalația imaginată de mine arată astfel:

1. Rezervor exterior din fibră sau polipropilenă, montat la semiînălțime.
2. Țeavă de scurgere.
3. Chiuvetă dublă.

Lucrarea presupune înlocuirea chiuvetei simple de la bucătărie cu una dublă, fiecare vană având rolul ei. Una din ele va fi folosită exclusiv pentru clătire, spălare fără detergent și pentru evacuarea apei curate.

O nouă țeavă de scurgere va racorda această vană la un rezervor aflat în exterior, care va avea montat un robinet în partea de jos, pentru racordarea furtunului de irigații.

Oportunităţi

În acelaşi rezervor poate fi colectată şi apa pluvială, printr-o altă deschidere.

Probleme care pot apărea

– înghețul, ceea ce înseamnă atenție în alegerea locului și în izolarea rezervorului.
– depunerile care vor duce la înfundarea racordului de evacuare, ceea ce înseamnă montarea obligatorie a unui sistem tip sifon pe conductă

Perioadă de realizare: primăvară 2012

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător. Îndrăgostit de popoarele din jurul Mării Negre și din Asia Centrală.