Ce este DRAGOSTEA

| | Opinii

Ce este Dragostea? Dacă ar trebui să răspund în câteva cuvinte, aș spune că dragostea înseamnă înseamnă atașament – adică apropiere, atașare, îmbrățișare.

Când drăgostești (când iubești), ești aproape de cineva sau de ceva fără să fie nevoie de apropiere fizică.

De asta drăgostitul este diferit de iubit. Iubitul se simte în stomac, în vintre și presupune apropiere. În schimb, drăgostitul ăsta despre care vorbesc se face cu pieptul, locul unde șade sufletul, iar sufletul are el acces la lumi și la depărtări mai mari decât astea pe care le batem cu piciorul.

Primul exemplu care ne vine în minte este dragostea dintre două ființe. Pot fi o pereche, pot fi doi frați, pot fi mamă și copil, pot fi prieteni, pot fi soți, pot fi amanți și așa mai departe. Ei simt dragostea în piept. Aceeași dragoste, însă, poate fi simțită între un om și altceva – o idee, un loc, un timp, un fenomen. Eu iubesc marea, iubesc toamna, iubesc Caucazul, iubesc furtunile și îl iubesc pe Dumnezeu.

Chiar dacă drăgostitul se simte la fel și de aproape și de la distanță, la un moment dat apare dorul. Dorul este atunci când tânjești după omul sau după lucrul pe care îl iubești.

Iarna ți se face dor de vară, acasă ți se face dor de mare, când e secetă ți-e dor de ploaie…

Ce te faci însă când îți este dor de ceva pe care nu îl poți atinge? Cum ajungi acolo? Spre exemplu, ce faci când ți se face dor de Dumnezeu? Îi vorbești. Dar mintea omului are nevoie de două coordonate importante ca să funcționeze corect – de timp și de spațiu. Fără ele te pierzi. E, cum îl încadrezi pe Dumnezeu în timp și spațiu? De asta, probabil, oamenii au construit temple și altare. Ca să asocieze ideea de Dumnezeu cu un loc tangibil, aproape de ei fizic.

Din același motiv, probabil, multe civilizații își îngroapă morții și însemnează acel loc, ca să aibă unde să meargă atunci când li se face dor de cel trecut din viață.

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.