CARTE veche 1835 – Culegere din cele mai frumoase nopti ale lui Yung (Simeon Marcovici)

| | Opinii

De vânzare carte veche

Culegere din cele mai frumoase nopți ale lui Yung

de

serdarul Simeon Marcovici,
profesor de retorică în Colegiul Național Sf. Sava din București.

Bukurești, 1835

în tipografia lui Eliad

Este a doua ediție a cărții, prima datând din 1831. A treia ediție a apărut în 1877. Mai există exemplare la Biblioteca Academiei, Biblioteca Centrală Universitară.

140 de pagini, copertă cartonată originală, stare bună; caractere chirilice (alfabet de tranziție).

Preț: 880 lei

Livrare gratuită în București și în țară.

DE VANZARE CARTE VECHE culegere-cele-mai-frumoase-nopti-ale-lui-yung-1835-de-vanzare

DE VANZARE CARTE VECHE carte-veche-1835-de-vanzare-simion-markovici

vand-carte-veche-1835

Cine a fost Simeon Marcovici

MARCOVICI Simeon (numele la nastere: Marcu Simion), se naste la 25 ian. 1802 (?) – moare in 1 iul. 1877, Bucuresti.

Publicist si traducator.
Studii la Acad. greceasca din Bucuresti si la scoala lui Gh. Lazar, apoi, din 1820, timp de sapte ani, bursier al Eforiei scoalelor la Pisa si Paris, unde urmeaza filosofia, filologia si matematica.

Intors la Bucuresti, este prof. de matematica, franceza si retorica la Colegiul „Sf. Sava”. Colaboreaza la Curierul romanesc. Gazeta Teatrului National, Muzeul National etc, iar din 1859 conduce, un timp, impreuna cu C.N. Brailoiu, ziarul Conservatorul progresit. Detine functii importante (secretar particular al lui Gh. Bibescu, cenzor al Tarii Romanesti, primar al capitalei, iar dupa 1850, efor al scoalelor).

Favorit al lui Bibescu, nu participa la revolutia de la 1848, dar este printre „chezasii” membrilor falansterului de la Scaieni.

Cursul de retorica si traduce din literatura clasicista si preromantica a veacului al X VIII-lea (Le Sage, Marmontel, Alfieri si indeosebi Young), insotite de prefata, sint simptomatice pentru evolutia ideilor literare si a gustului in societatea romaneasca din epoca pasoptista.

Format in spiritul luminismului francez (Montesquieu, Voltaire, Rousseau, Condillac etc), Simeon Marcovici continua, alaturi de Heliade, initiativele lui Gh. Lazar de la Colegiul „Sf. Sava” si contribuie la aplicarea programului Societatii Literare (raspindirea cartii, cultivarea limbii, traduceri din literatura europeana etc). Tutelate de o conceptie rationalista, Cuvintul si Idee pe scurt vehiculeaza idei despre contractul social, dreptul natural si egalitatea de nastere si in fata legilor, face elogiul monarhului filosof, respinge tirania si privilegiile.

Simeon Marcovici impartaseste convingerile Scolii ardelene si ale lui Gh. Lazar despre insemnatatea scolii si a raspindirii cartii, a stiintei, pentru luminarea natiei si eliberarea ei de servitutea superstitiei. in acelasi spirit luminist, il preocupa „canonisirea” limbii si imbogatirea ei cu „ziceri noi”, urmind normele stabilite de Heliade si de Societatea Literara.

Cea mai importanta traducere a lui Simeon Marcovici, Culegere din cele mai frumoase Nopti ale lui Young (1831), dupa versiunea libera a lui Le Tourneur, este o carte „inalta” menita „sa faca pe oameni virtuosi”. Reeditata intr-o forma „indreptata si adaogata”, ea devine „una din cartile cele mai citite” (P. Grimm), folosita la Colegiul „Sf. Sava” pentru „deprinderea tinerimei cu analisuri si compuneri”. Fidele originalelor in spirit, nu si in litera, traducerile lui Simeon Marcovici se impun prin limba supla si mladioasa, remarcata de Eminescu: „Marcovici face parte din generatia aceea care a prefacut limba romana in limba literara Limba traducerilor sale este aproape clasica si poate servi de model oricarui scriitor roman”. Familiarizind pe romani cu literatura preromantica europeana, traducerile lui Simeon Marcovici au deschis calea afirmarii creatiei literare nationale.

Mai mult despre Simeon Marcovici

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.