Bună ziua, tipar digital! Bună ziua, internet! Hello, traduceri!
Astăzi mi-am dat seama că prezentarea firmei, pe care o aveam aproape neschimbată încă din 2007, de la înfiinţare, mai are urme vagi de realitate într-însa. Daca, iniţial, am plecat de la a vinde cuvinte ambalate sub forma unor articole, în prezent vindem cuvinte ambalate în taguri html. Altfel spus, la început scriam pentru site-uri (sau saituri, după cum îi plăcea regretatului nenea Pruteanu), acum scriu site-uri.
Trecerea a fost bruscă, ţinând cont că în 2006 abia învăţasem ce înseamnă a href. Bruscă dar naturală, pentru că pe măsură ce descopeream coduri, limbaje, scripturi, m-am îndrăgostit de ele şi mi-am dat seama că asta vreau să fac. Ceea ce se întâmplă şi în momentul de faţă, în echipa eu programare şi nevastă-mea design. Câteodată şi invers :)
Deşi majoritatea clienţilor ne cereau site-uri, mai simple sau mai complexe, treptat am trecut şi la dezvoltarea unor aplicaţii destinate firmelor care oferă servicii de creditare. Chestii complicate şi interesante doar pentru cei din sectorul bancar.
Este adevărat că satisfacţia materială a venit în principal din partea acestor clienţi care au dorit servicii pe zona online, însă nu de puţine ori ni s-au cerut şi alte servicii, precum design editorial, realizare de logo, sprijin în redactarea comunicatelor de presă, a ofertelor şi a materialelor de prezentare. Au mai fost cazuri când mi s-a cerut inclusiv realizarea fizică materialelor concepute, fiind vorba de afişe, mape şi fluturaşi. O parte din ele scrise în română, altă parte în diferite limbi europene. De fiecare dată ridicam din umeri, fiind vorba de un domeniu pe care nu îl stăpâneam.
Mi-am dat seama, însă, că printul este o oportunitate bună de dezvoltare şi, discutând cu un prieten care are experienţă în domeniu, m-am decis să investesc. Totul a început cu un utilaj cumpărat la mâna a doua, un xerox dc12 vechi dar fiabil, alături de alte acareturi precum ghilotină, maşini de fălţuit, de biguit şi alţi termeni pe care de abia încep să îi învăţ.
Aşadar: pe mai departe, internet, bun gasit, tipar digital! Şi pentru că frumos este să închei cercul, din luna mai vom oferi şi traduceri în toate limbile europene.
—
P.S. Nu mă pot abţine să vă povestesc de ce se pune virgulă după bună ziua. Orice construcţie în vocativ se separă prin virgulă de restul propoziţiei. De exemplu:
Corect: Vino, mamă, să mă vezi, cum muncesc la spaţii verzi!
Incorect: Vino mamă sa mă vezi, cum muncesc la spaţii verzi!
P.S.2 Legat de cei doi termeni, sait sau site, iată ce părere avea George Pruteanu.
Care ar fi problema să adaptăm o dată acest cuvînt şi să încetăm a opera, ca nişte milogi, cu termeni de împrumut, în situaţii în care nu e cîtuşi de puţin necesar?! E absurd să considerăm că homleşi e în ordine, iar sait, nu. – George Pruteanu