Biblia si pomul de Craciun

| | Opinii

O sa fiu foarte scurt. Obiceiurile legate de Craciun nu mai au aproape deloc legatura cu ceea ce a fost initial. Dar ce a fost initial?

Obiceiul impodobirii bradului vine din nord, mai precis de la unele triburi germanice. Acelasi obicei il regasim si la daci, dar cu un cu totul alt inteles: dacii impodobeau bradul doar la mort, ca semn al nuntii dintre om si natura. A ramas si s-a transformat acest obicei, astfel incat azi il gasim la aromani si in unele regiuni din Oltenia. Asadar, bradul nu are nicio legatura, oameni buni, cu sarbatoarea Craciunului – ceea ce pentru crestini inseamna nasterea lui Isus.

Tot ceea ce defineste azi Craciunul (brad, mosul dolofan imbracat in rosu, cadourile, luminitile, cumparaturile) este importat, este un show, o telenovela, un ambalaj poleit.

Pentru crestini, interesant este si urmatorul pasaj din Biblie (Ieremia, 10:1-4)

2. Asa zice Domnul: “Nu deprindeti caile neamurilor si nu va ingroziti de semnele cerului, de care se ingrozesc neamurile;
3. Ca datinile neamurilor sunt desertaciune: aceia taie un lemn din padure si mainile mesterului il lucreaza cu toporul;
4. Apoi il imbraca cu argint si cu aur, il intaresc cu cuie si cu ciocanul, ca sa nu se clatine. Asa sunt dumnezeii neamurilor.

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător. Îndrăgostit de popoarele din jurul Mării Negre și din Asia Centrală.