Aș putea să am păreri

| | Opinii

Do You Want to See More Posts?

The more friends you add, the more posts, photos and videos you’ll see in News Feed.

Aș putea să am păreri despre împărați; despre chiruții cu verbul bolovănos, însetați de paftalele aurite ale puterii pe care le poartă strâmb, așa cum obsesiv-compulsivii își poartă ideile fixe.

Aș putea să am păreri despre schimbarea algoritmului facebook și era cât pe ce să se întâmple asta atunci când paginile pe care le urmăream – artiști, arheologi, meteorologi, lingviști sau pur și simplu oameni care trăiesc în țări pe care eu nu îmi permit să le vizitez decât prin poze, precum sfântul Mitică Blajinul – au dispărut.

Iată-mă în fața unei pagini goale, pătată cu îndemnul (noi, dezvoltatorii web, îi spunem call-to-action) add more friends. Cei douăzeci pe care îi am în listă par să nu fie îndeajuns.

Era cât pe ce să am o părere când, în secunda dintre gând și vorbă, mi-am dat seama că sunt blocat în fața unei alegeri. Cum să îmi exprim stupoarea? Prin exclamarea italic meridională mannaggia, cu varianta slab blasfemiatoare mannaggia la madonna? Prin simpaticul slavon etă pizdeț, pe care timpul l-a curățat de orice vulgaritate? Sau poate prin cumintele englezism damn? Prin românescul futu-i, urmaș al limbii latine și venind de hăt mai departe, pierdut prin adâncul mileniilor, din limbajul proto-indo-europenilor?

Și m-am oprit.

Pagina asta goală pesemne că așa a fost mereu, goală. A fost despre umanitate, nu despre oameni. Un prototip al telepatiei, realizat butucănos. Creuzet de adunat idei. După care ideile au început să fie sufocate de păreri, pentru că telepatia, prezumtivă formă de comunicare între conștiințe, presupune existența unei disciplinări pe care niște greci au numit-o morală. Altfel, gândurile abil costruite se usucă la umbra interjecțiilor, vulgarităților și blasfemiilor.

A fost un experiment iar rezultatul lui este că nu, umanitatea nu este încă pregătită pentru o astfel de nobilă comunicare.

Creuzetul e spart și din amestecul numit umanitate se scurg, picătură cu picătură, oamenii. Poate vor începe, vrând-nevrând, să se asculte iarăși unul pe altul, câte doi, pe îndelete.

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.