Apa sărăcită în deuteriu obţinută în congelator – câtă ştiinţă şi cât hoax?

| | Opinii

Pe multe bloguri româneşti veţi găsi un articol potrivit căruia printr-o metodă foarte simplă se poate obţine apa sărăcită în deuteriu, aşa-numita apă uşoară. M-am întrebat dacă într-adevăr aşa este.

apa-saracita-in-deuteriu Potrivit textului, apa sărăcită în deuteriu poate fi obţinută acasă, cu ajutorul unei sticle de apă şi a unui congelator. Metoda pseudo-ştiinţifică se bazează pe diferenţa punctului de îngheţ.

Am încercat să găsesc sursa acestor informaţii şi am aflat că e vorba de traducerea unui text publicat acum cinci ani. Cunoştinţele mele în domeniu sunt medii, deci nu contest informaţiile prezentate precum „Gică contra”. Primul semn de întrebare vine din pricina anonimităţii textului. Nimeni nu îl semnează, deci nimeni nu îşi asumă responsabilitatea pentru el în afară de un site oarecare şi lipsit de notorietate.

În al doilea rând, afirmaţia potrivit căreia apa îngheaţă mai întâi pe pereţii sticlei deoarece aceasta ar conţine deuteriu mi se pare cel puţin dubioasă, având în vedere că explicaţia fenomenului este mult mai simplă şi ţine de conductivitatea termică.

Am extras din material câteva idei pe care le-am clasificat astfel:

Certitudini:

1. Beneficiile consumului suficient de apă (apă de băut) asupra organismului sunt certe. La fel, afecţiunile care pot să apară atunci când un om nu bea suficientă apă. Sunt lucruri cunoscute şi dovedite în medicină.

2. Potenţialul avantaj al consumului de DDW (deuterium-depleted water) – al apei sărăcite în deuteriu – este investigat, iar primele rezultate au apărut deja în 1999 şi 2010 şi acestea confirmă ipoteza. Pe termen lung, tratamentul cu apă sărăcită în deuteriu are efecte benefice asupra animalelor studiate.

3. Pe de altă parte, există şi informaţii că taman invers ar sta treaba cu apa. Citiţi aici o discuţie purtată de Cristian Mărgărit cu cineva care pare a fi un reprezentant al unui producător român de apă sărăcită în deuteriu.

Semne de întrebare:

1. Dacă metoda descrisă mai jos ar funcţiona, de ce nu se obţine apă sărăcită în deuteriu ieftină şi la scară industrială? În prezent, sunt descrise doar trei metode de obţinere a acesteia: electroliza, distilarea, desalinizarea.

Iată şi textul cu pricina:

Prepararea “apei usoare “ (saracita in deuteriu)
Purificarea apei prin congelarea parţială

Apa de la robinet poate fi purificată printr-o metodă foarte simplă
Este ceva facil de făcut şi nu presupune nicio cheltuială.
Iată despre ce este vorba.
Poate influenţa metabolismul.
Se umplu cu apă două sticle de plastic de un litru şi jumătate şi se ţin la temperatura camerei timp de 24 de ore, pentru a se decanta impurităţile şi pentru a se elimina clorul (le ţineţi fără dop).
După aceea le aşezaţi cu dopul bine închis în congelator pentru două-trei ore, până când veţi constata că pe pereţii sticlei s-a depus un strat de circa trei milimetri de gheaţă.
Scoateţi sticlele, spargeţi gheaţa prin apăsarea fermă pe pereţii plasticului, apoi strecuraţi apa prin tifon într-un vas curat. Apa rezultată este purificată, numai bună de băut, iar cea îngheţată este apă grea sau deuterizată!
Explicaţia purificării apei în acest fel este simplă:apa ce îngheaţă este cea care conţine deuteriu, ce are punctul de îngheţare mai ridicat decât apa curată, la +3ºC.
Biologii au arătat că reducerea conţinutului de deuteriu poate influenţa metabolismul şi regimul de funcţionare a celulei vii, ajungându-se la stoparea dezvoltării şi chiar la dispariţia celulei tumorale!
Lichidul pur
Dacă doriţi să scăpaţi şi de alte substanţe nocive din apă, cum ar fi fenolii, azotaţii şi pesticidele, este bine ca apa obţinută în faza anterioară să o puneţi din nou la congelator. După ce o lăsaţi patru-cinci ore, aruncaţi de data aceasta apa neîngheţată şi păstraţi gheaţa la temperatura camerei. Când s-a topit, aţi obţinut apa suprauşoară sau pură.
Impurităţile coboară punctul de îngheţare la -3ºC,deci au rămas neîngheţate. Aceasta este explicaţia.
Apa astfel epurată are efecte curative: fluidifică sângele şi limfa, stimulează metabolismul, este antioxidantă şi uşor diuretică, fiind indicată în boli cardiovasculare, renale şi cancer.

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.