(p) Alege terariul potrivit

| | Opinii

terariu

Este important ce specie de reptile doresti sa cresti, dar la fel de importanta este si dimensiunea terariului. Alegerea terariului se va face astfel incat sa fie indeplinita necesitatea de spatiu caracteristica fiecarei specii de reptile in parte. Astfel, animalul va avea un comportament normal, va manca si va dormi bine.

Cand doriti sa achizitionati un terariu, trebuie sa luati in calcul dimensiunea reptilei pe care o are in prezent, dar si cea la care poate ajunge atunci cand va deveni adult. De exemplu, unele reptile ca iguanele pot fi mici atunci cand sunt achizitionate, dar ele vor deveni mult mai mari, necesitatea de spatiu fiind evidenta. Daca achizitionati un terariu care este suficient de mare pentru a gazdui speciile de reptile in mod corespunzator doar atunci cand sunt tinere, va trebui sa faceti achizitionati un bazin mai mare mai tarziu. Diferitele tipuri de reptile sunt masurate in mod diferit pentru a determina dimensiunea minima necesara a bazinului.

Terariul pentru soparle se calculeaza in functie de lungimea de la bot la coada (Snout Tail Length). Dimensiunea minima a incintei pentru o soparla este urmatoarea: lungimea sa fie de 2-3 ori mai mare decat STL, adancimea de 1-2 ori STL, iar inaltimea de 1-2 ori mai mare decat STL. Incintele pentru serpi se bazeaza pe lungimea totala a animalului, astfel: lungimea sa fie 3/4 din lungimea totala a sarpelui, adancimea de 1/3 din lungimea totala, iar inaltimea 3/4 din lungimea totala a sarpelui.

Incintele pentru broaste testoase se bazeaza pe lungimea carapacei (CL). Dimensiunea minima a incintei difera in functie de tipul de testoasa. Pentru cele acvatice sau semiacvatice, terariul trebuie sa aiba urmatoarele dimensiuni: lungimea de 4-5 ori mai mare decat CL, adancimea de 2-3 ori mai mare decat CL, iar inaltimea de 1-2 ori mai mare decat CL, plus 20-30 cm aditionali. In cazul testoaselor terestre, lungimea ar trebui sa fie de 5 ori mai mare decat CL, adancimea de 3 ori CL, iar inaltimea de 1-2 ori CL.

Desi acestea sunt dimensiuni generale, pentru animalele cu o personalitate activa ar trebui ales un terariu mai mare pentru a satisface nevoile de spatiu de miscare a acestora. Deasemenea, dimensiunea terariului poate varia si daca acesta va fi decorat, astfel incat animalele sa se simta confortabil ca in mediul lor natural.

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.