(p) Alegerea unui aparat de aer conditionat – sfaturi utile

| | Casa mea, Opinii

Tehnologia avanseaza din ce in ce mai mult, iar aparatele de aer conditionat sunt o necesitate in prezent, mai ales in zilele calduroase de vara, cand temperaturile sunt foarte ridicate.

In locuinta, la birou sau in masina, aerul conditionat a devenit un must-have, asadar, sa vedem, de ce criterii trebuie sa tinem cont atunci cand achizitionam un astfel de dispozitiv?

Tipul sistemului de aer conditionat

Sunt importante dimensiunea potrivita pentru incaperea in care vrei sa il amplasezi, calitatea si eficienta acestuia, capacitatea la care ajunge si bineinteles, pretul unui aparat de aer conditionat.

Specialistii sunt de parere ca pentru spatii mai mari de 25 mp sunt potrivite aparatele de aer conditionat cu o putere cuprinsa intre 12.000 Btu/h aproximativ, iar pentru suprafetele mai mici de 20 de ㎡, poti achizitiona dispozitive in jurul a 9.000 Btu/h.

Ne putem baza pe sistemele clasice de tip split compuse dintr-o unitate interioara si una exterioara sau putem alege un sistem format din mai multe unitati interioare si una exterioara de tip multi-split – o alegere ideala daca vrei sa obtii o temperatura constanta in mai multe incaperi.

Spatiul unde va fi instalat

Locul amplasarii aparatului de aer conditionat se stabileste impreuna cu specialistii pentru a evita riscurile de a-l aseza in locurile cu umiditate ridicata sau langa sursele de caldura prezente in incapere.

Consumul de energie electrica

Indicele de eficienta energetica joaca un rol foarte important in alegerea unui aparat de aer conditionat – cu cat acesta este mai mare cu atat consumul este mai redus. Spre exemplu, pentru o tehnologie standard, aparatele de aer conditionat de tipul clasei energetice C sau D au un consum mai mare cu pana la 40 de procente fata de cele cu A sau A+, iar daca alegi tehnologia inverter beneficiezi de un consum cu 30% mai mic decat in cazul aparaturii clasice.

Pretul aparatelor de aer conditionat

In prezent, exista sisteme de conditionare din ce in ce mai performante cu diverse functii suplimentare, specificatii tehnice si energetice si alte capacitati pe care le poate avea in dotare un aparat de aer conditionat. Preturile dispozitivelor de conditionare variaza in functie de criteriile mentionate mai sus si de necesitatile beneficiarului, astfel ca un aparat de aer conditionat ideal trebuie sa indeplineasca cerintele posesorului, sa consume cat mai putin si sa aiba un raport calitate-pret excelent.

Masuri de precautie ale utilizarii aparatelor de aer conditionat

Alexir Decor recomanda respectarea acestor criterii de baza si sustine utilizarea aparatelor de aer conditionat in functie de instructiunile primite la achizitionarea acestora. De asemenea, este necesar ca dispozitevele sa beneficieze de o verificare periodica si de o curatare si dezinfectare a filtrelor de aer.

Daca este folosit corect, un aparat de aer conditionat pastreaza o temperatura constanta, elimina umiditatea si indeparteaza bacteriile, praful si alti factori negativi, care ar putea contribui la starea de sanatate.

Pentru a te asigura ca aparatul de aer conditionat indeplineste toate conditiile amplasarii pe suprafata de climatizare solicitata, ia legatura cu specialistii Alexir Decor pentru a te ghida catre cel mai potrivit sistem de conditionare!

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.