Grătar de 1 mai – sărbătoare de Armindeni sau ziua muncii?

| |

1 mai înseamnă nu doar ziua muncii sau a plecatului la mare, ci și Armindenii, adică sărbătoarea vegetației, a recoltelor, a animalelor. Grătarul tradițional de 1 Mai de aici vine!

Armindenul, adică o creangă verde sau un copăcel curățat, se taie din pădure și se pune la stâlpii casei, la poarta curții și la intrarea în grajdurile animalelor, pentru sănătate, spor și alungarea bolilor și răutăților. Tot pentru sănătate oamenii se spală cu rouă neîncepută, culeasă dimineață din păduri, livezi sau din grădină.

La fel cum se întâmplă și în prezent, oamenii sărbătoreau Armindenii în aer liber, mâncând carne friptă și bând vin amestecat cu pelin, tot pentru sănătate și înnoirea sângelui. Mulți cred că tradiționalul picnic din pădure e legat de sărbătoarea muncii. În realitate, însă, iată că obiceiul Armindenului s-a păstrat în mentalul colectiv, chiar dacă nimeni nu mai știe asta.

Sărbătoarea mai este numită și ziua bețivului, din pricină că mulți își înnoiesc sângele din belșug, cu damigene întregi de vin și pelin

sarbatoare-armindeni

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.