Efectuarea, preferata inginerilor

| | Cum se scrie corect

M-a amuzat întotdeauna limbajul propriu al breslelor din care am făcut parte sau cu care am comunicat. De la ingineri, tehnicieni, mecanici, agronomi, până la zugravi şi instalatori, toţi au un fel aparte de a vorbi, un limbaj presărat cu elemente de jargon, neologisme tehnice şi cuvinte stâlcite.

Din categoria „stâlcitelor” fac parte „chiuloasa” în loc de chiulasă, „geanta” în loc de jantă, „ghiveta” în loc de chiuvetă, „ipsoz” în loc de ipsos.

Sigur, există meseriaşi şi meseriaşi, dacă eu am muncit alături de oameni care spuneau ipsoz nu înseamnă că nimeni nu pronunţă corect: ipsos.

Însă, există un termen aflat invariabil la loc de cinste în propoziţiile tuturor specialiştilor: efectuarea. Îl vom găsi atât în limba de lemn în care sunt redactate comunicatele ministerelor, cât şi în referatele micilor tehnicieni.

Astfel, fermierii nu ară, ci efectuează arătura. Inginerii nu recomandă o arătură adâncă, ci recomandă efectuarea unei arături adânci.

Poliţiştii nu arestează, ci efectuează arestări. Eu fost efectuate razii, procedându-se la confiscarea mărfii. După care, eventual, au fost întocmite referate.

Efectuarea, procedarea, întocmirea.


Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător. Îndrăgostit de popoarele din jurul Mării Negre și din Asia Centrală.